Beograd domaćin novog medicinskog festivala

249

BEOGRAD – U Beogradu se održava prvi Festival vantelesne oplodnje, manifestacija na kojoj će učestvovati više od 40 lekara iz zemlje i inostranstva koji se bave tom problematikom.

Predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ Sandra Jovanović kaže da će na skupu biti panel diskusije u kojima će učestvovati 18 lekara i da će to biti prilika da se otvoreno razgovara o problemu neplodnosti u Srbiji.

Jovanović kaže da prema podacima Evropske organizacije svaki peti ili šesti par ima problem sa prirodnim začećem.

„Postoji veliki broj ljudi kojima je potrebna potpomognuta oplodnja i koji ne mogu da ostvare trudnoću. Svaki peti, šesti par u Srbiji ima taj problem“, pojasnila je Jovanović.

Republički fond za zdravstveno osiguranje snosi troškove tri pokušaja potpomognute oplodnje za žene do 42 godine starosti, a Jovanović kaže da Udruženje nastoji da se broj postupaka poveća. Ona je istakla da je važno da se u to uključe i lokalne samouprave.

Usvojen je zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji predviđa donaciju reproduktivnih ćelija i embriona. Zakon se još uvek ne primenjuje jer nisu usvojeni pravilnici.

Skup je zakazan za subotu 22. septembra u Envoj centru u Beogradu. Ulaz za sve zainteresovane posetioce je besplatan.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...