Kako reformisati izborni sistem

130

BEOGRAD – Postojeći izborni sistem u Srbiji ne odgovara potrebama društva i potrebno ga je reformisati kako bi građani imali bližu i direktniju komunikaciju sa svojim predstavnicima u Narodnoj skupštini, ocenili su učesnici debate, koja je održana danas u EU Info centru u Beogradu.

Reč je o debati koja je održana u okviru kampanje „Bus izborne reforme 2018“ i inicijative „Biram koga biram“ koju je pokrenula Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Narodna poslanica Ana Stevanović smatra da danas imamo situaciju da stranke kontrolišu poslanike što, dodala je, nije dobro.

„Poslanici polažu račune stranci umesto da ih polažu onima koji su ih birali, a to su građani Srbije“, rekla je ona.

Navela je da 55 odsto opština u Srbiji nema nijednog svog predstavnika u Narodnoj skupštini što je, kaže, jako loše.

„Da bismo predupredili primere poput ovog neophodna je reforma izbornog sistema. Smatram da bi trebalo napraviti neku verziju personalizovanog proporcionalnog sistema, da građani mogu ciljano da biraju određene ljude, da znaju ko ih predstavlja, da mogu da komuniciraju sa njima i upućuju im zahteve i da poslanici budu pravi predstavnici građana i njihov glas u ovom najvišem predstavničkom telu“, poručila je Stevanović.

Pavle Dimitrijević iz CRTA-e je rekao da je izborni sistem neiscrpna i veoma bitna tema u našem društvu.

„Koji god sistem da postoji, ako je glavna poenta da se on zloupotrebi onda je potpuno nevažno koji je sistem. Naša situacija je takva da, koji god sistem da imamo, mi imamo neki dogovor dominantnih vladajućih političkih elita da se svaki sistem zloupotrebi do maksimuma“, rekao je on.

Osim debate, danas je u Beogradu na platou kod Filozofskog fakulteta održan i razgovor sa građanima o tome zašto je važno da imamo „narodne, a ne partijske poslanike“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...