Recite Ptuj. Uspeli ste? Britanac sigurno nije… evo i zašto

576

Kako vi izgovarate Eyjafjallajökull, vulkanski glečer na Islandu?

Od Ptuja do Čao Praje i Guelj parka, postoji mnogo gradova i znamenitosti koje turisti sa engleskog govornog područja ne znaju da izgovore.

Bolje da ne pominjemo velški grad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, piše lonelyplanet.com, prenosi B92.

Ispostavilo se, ipak, prema istraživanju agencije Bolsover Cruise Club da je slovenački gradić Ptuj najteži za izgovor, pa čak 92 odsto turista u novom istraživanju nije moglo da ga izgovori. Većina izgovara „Put-ooj“, a pravilan izgovor na enleskom je „P-too-ee“.

Ovo istraživanje je pokazalo i da se ljudi muče sa portugalskim Gimaraešom (88%), hrvatskom Rijekom (84%), makedonskim Skopljem (80%) i meksičkom Oahakom (76%).

Rezultati studije su pokazali da se turisti najviše muče sa grčkim nazivima, kao i da je grčki jezik najteži onima koji dolaze sa engleskog govornog područja, a za grčkim slede slovenski jezici, švedski i danski. Izazovni jezici za strance su i slovenački, makedonski, velški i mađarski zbog velike razlike u gramatici i vokabularu od engleskog jezika.

Tako pored islandskog glečera Eyjafjallajökull, za izgovor su im teški Čao Praja reka na Tajlandu, park Guelj u Barseloni, tajlandska Kao San ulica i Burdž Kalifa u Dubaiju.

Iznenađujuće, velški grad i najduže ime u Evropi, a verovatno i najteža reč na svetu Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch našla se tek na 11. mestu.

Za one koji su pokušali da „polome jezik“ na islandski glečer sa početka teksta, evo odgovora: Ejafjadlajekidl. Jel neko uspeo iz prve?

.

Izvor Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...