Lončar: Činimo sve za lečenje naše dece

343

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da država izdvaja više od dve milijarde dinara godišnje za lečenje retkih bolesti i za mali broj pacijenata kojima su neophodne izuzetno skupe i teško dostupne terapije.

„Sve je apsolutno transparentno, svi podaci su javni i lako dostupni, u komisije i rad Budžetskog fonda su uključeni naši najbolji lekari, sredstva su obezbeđena i zaista smo učinili sve kako bismo omogućili svojoj deci i građanima najbolje moguće šanse za izlečenje“, rekao je Lončar za današnji „Alo“.

On je rekao da će uskoro biti uveden kontakt-centar koji će biti 24 sata dostupan roditeljima obolele dece kojima je potrebna pomoć za lečenje u inostranstvu.

Prema njegovim rečima od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji 2014. godine, država je uputila 1.975 dece na lečenje u inostranstvo i za to izdvojila oko 23 miliona evra.

Lončar je dodao da je za prethodne nepune četiri godine u zdravstvenim ustanovama Srbije zaposleno 10.545 medicinskih radnika, a da je ukupno odobreno 6.200 sprecijalizacija.

„Samo u toku ove godine, do 1. septembra, zaposlili smo ukupno 2.466 zdravstvena radnika. Pored toga, zaposleno je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, a do kraja godine očekuje se zapošljavanje nove grupe“, rekao je ministar.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...