„Osumnjičeni za trovanje Skripalja i pokušaja državnog udara u Podgorici povezani?“

206

Britanski list Dejli Telegraf (Daily Telegraph) tvrdi, koristeći niz obaveštajnih podataka, da su glavni osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog agenta Skripalja i njegove kćerke, ruski državljani Aleksandar Petrov i Ruslan Baširov, imali bliske veze sa organizatorima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim.

Na to, kako navodi novinarka Dejli Telegrafa Hajli Dikson (Hayley Dixon), ukazuje činjenica da se brojevi pasoša Aleksandra Petrovog i Ruslana Boširova – dvojice Rusa koje Britanija sumnjiči za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije – i ruskog špijuna, agenta GRU, Eduarda Šišmakova, razlikuju samo u nekoliko brojki.

Prema tekstu britanskog lista objavljenom u četvrtak 20. septembra, pasoši Aleksandra Petrovog i Ruslana Boširova izdati su u istoj seriji kao i pasoš Eduarda Šišmakova, oficira ruske obaveštajne službe GRU, koji je optužen za pokušaj propalog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Saznanja navode na zaključak da su pasoši pod lažnim imenima, pripadnicima vojne obaveštajne službe, izdali specijalni organi.

Dejli Telegraf priču bazira na prethodnim istraživanjima dve novinarske organizacije, specijalizovane za istraživanja delovanja agenturnih mreža Ruske Federacije. Istraživanje koje je radila novinarska organizacija Belingcat i Insajder Rusija, pokazuje da je Petrov više puta putovao kroz zapadnu Evropu pre nego što su Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani novičokom u Solzberiju.

Nejasno je da li je Boširov bio sa njim, jer podatke o njegovom putovanju istraživači nijesu uspjeli da dobiju. Gotovo odmah nakon što mu je izdat lažni pasoš, Petrov se odvezao u Minsk, u Belorusiju pre nego što je odletio za Amsterdam, samo nekoliko dana nakon što je u Holandiji održan referendum o sporazumu EU i Ukrajine.

Izvor Antena M
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...