Tehnološki velikani pretekli tradicionalne gigante kada je ulaganje u pitanju

Cifre su zaista ogromne, a poređenje sa tradicionalnom industrijom stavlja stvari u perspektivu

249

Kako uporediti General Motors i Google? Prva kompanija ima vojsku ljudi i mašina koji proizvode 10 miliona automobila koliko kompanija godišnje proda. Ono što Google proizvodi nije nešto što fizički postoji: ukucate nekoliko slova u YouTube, na primer, i kompanija vam prenese neke podatke.

Ali, kada je u pitanju ulaganje u zaista velike stvari, poređenja u suštini nema.

Pet najvećih američkih tehnoloških kompanija potrošili su zajedno prošle godine 80 milijardi dolara na krupnu industrijsku opremu, čak 10 puta više nego General Motors, javlja Bloomberg.

Alphabet (vlasnik Googlea), Amazon, Apple, Facebook i Microsoft, prema proceni agencije, postaju industrijski giganti, a ne samo tehnološki. Oni su 2017. potrošili 80 milijardi dolara na kupovinu opreme za proizvodnju, specijalne alate za sklapanje iPhonea i moćnih kompjutera, kao i za podmorske internet kablove. To je duplo više nego dve godine pre toga, pošto su 2015. potrošili 40 milijardi dolara.

Ovakva potrošnja svrstala je ove tehnološke kompanije u isti razred kao i proizvođače automobila, telefonske kompanije i proizvođače nafte kada je u pitanju potrošnja na kapitalna dobra, koja uključuju fabrike, tešku opremu i nekretnine, odnosno dugoročne investicije. Njihova godišnja potrošnja je 10 puta veća od onoga što GM potroši na svoja postrojenja, robote koji sastavljaju vozila i druga dobra.

Analitičari investicione banke Credit Suisse ocenjuju da su tehnološki gigante, a ne tradicionalne industrijske kompanije, te koje imaju najveći rast kada je u pitanju kapitalna potrošnja. GM-ova kapitalna potrošnja je takođe porasla i to za oko 20 odsto, ali je i dalje to jako malo u odnosu na velike tehnološke kompanije.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...