Ambasada SAD: Ne pružamo podršku ni jednoj stranci u BiH

350

SARAJEVO – Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini odbacila je  optužbe da se meša u predstojeće izbore u toj državi, navodeći da su SAD pokazale „posvećenost i predanost građanima BIH“, a da „neodgovorni akteri“ tu zemlju uvlače u „teorije zavere, neutemeljene optužbe i neistine“.

Ambasada SAD je saopštila da se ne meša u izborni proces i naglasila da ne pruža podršku „ni jednoj stranci, ni jednom kandidatu i da su i dalje posvećeni pružanju podrške verodostojnim i transparentnim izborima“, prenosi Fena.

Kako je ocenila, građani tokom izborne kampanje treba da imaju priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost, ali da javnim diskursom dominira retorika utemeljena na strahu, „što je za SAD neprihvatljivo“.

„Vlada SAD i Ambasada SAD nisu neprijatelji BiH, njenih građana, niti njena dva entiteta. Mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost. Stvarni neprijatelji su korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu i političari fokusirani samo na sebe, koji umesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju SAD i ostale prijatelje BiH da pretvore u njene protivnike“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, američka ambasada će uvek upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prevare svaki put kada ih uoče, jer nisu „u skladu sa našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...