Nova rektorka stupila na dužnost, ovo su joj prioritetni ciljevi

Ona je tek druga žena na toj funkciji, a rektorske insignije predao joj je dosadašnji rektor BU Vladimir Bumbaširević

228

BEOGRAD – Donošenje Strategije razvoja Univerziteta u Beogradu sa pratećim akcionim planovima i intenzivnija saradnja sa medijima primarni su ciljevi na početku mandata nove rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, koja je danas zvanično preuzela dužnost na svečanoj zajedničkoj sednici Senata i Saveta BU u zgradi Rektorata.

Rektorske insignije novoizabranoj rektorki predao je dosadašnji rektor BU Vladimir Bumbaširević, koji joj je poželeo uspeh na toj funkciji čiji mandat traje tri godine.

Popović je istakla da Univerzitet decenijama nije donosio strateška dokumenta već se uglavnom razvijao „odgovorajući na situacije koje su se pojavljivale, a nije sam nametao teme i promene“.

„Kako ćemo se baviti nastavom i naukom, koji su kadrovski potencijali i kako razvijati infrastrukturu Univerziteta ključni su problemi koji zahtevaju dugoročnu viziju sa kratkoročnim ishodima, tako da takvi dokumenti imaju prioritet u ovom trenutku“, rekla je Popović novinarima u Rektoratu i dodala da će u izradi strategije učestvovati radne grupe, kao i da to zahteva angažovanje svih članica BU.

Na pitanje koliko je razvoj Univerziteta uslovljen finansijama, ona je naglasila da finansije jesu klučne, te da je važno da Univerzitet ima plan kako bi vladi i resornim ministarstvima ukazao na prioritete u radu te institucije.

Upitana i o Zakonu o finansiranju univerziteta koji priprema Ministarstvo prosvete, nova rektorka je navela da se željno iščekuje Nacrt tog zakona i da joj je poznato da ministar prosvete Mladen Šarčević predlaže model finansiranja u skladu sa, kaže, učinkom univerziteta.

„Pozdravljamo merenje učinka Univerziteta, ali smatramo da osnovno finansiranje ne bi trebalo da time bude ugroženo. Bilo bi dobro kada bi postojala dodatna sredstva kojima bi se pomogao razvoj određenih aktivnosti univerziteta koji dobro rade“, smatra Popović.

Ivanka Popović je redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta i bila je dosadašnja prorektorka za međunarodnu i meduuniverzitetsku saradnju BU.

Na mesto novog rektora BU izabrana je 29. maja na sednici Senata BU i ona je druga žena na toj funkciji, a pre nje rektor BU bila je Marija Bogdanović.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...