Uhapšeni šverceri pokvarenog mesa iz Brazila

642

BEOGRAD – U akciji koju je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su preprodali oko 31 tonu pokvarenog mesa i mesnih prerađevina iz Brazila.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenuu istrage protiv P.S, D.D, S.M, M. M, L. Đ i M. M, koji su uhapšeni u saradnji sa policiskim upravama iz Jagodine i Užica.

Sedmorica osumnjičenih se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni su da su u periodu od juna do avgusta 2018. godine nabavlili oko 31 tone mesa i mesnih prerađevina kome je rok trajanja istekao, a poreklo je iz Brazila. Terete se da su zatim to pokvareno meso preprodavali raznim preduzećima koja se bave preradom mesa i mesnih prerađevina.

Ovoj akciji je prethodila zaplena u Jagodini 11. avgusta 2018. godine 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije, zatim Raške, i daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

Meso je uništeno, a uhapšen je Đ. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je tada Policijska uprava u Jagodini.

Uhapšeni Đ. L. je osumnjičen da je počinio krivično delo krijumčarenje. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu pa je zato uništeno.

„Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa“, rečeno je iz Uprave za veterinu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...