Vučić najviše na naslovnicama, nema cenzure, ima kritika

263

Najveći broj tekstova na naslovnicama u štampanim medijima u drugom kvartalu 2018. godine bio je posvećen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a najzastupljenija tema je politika.

Nakon predsednika Vučića koji ima 564 tekstova na naslovnicama, po zastupljenosti slede premijerka Ana Branbić sa 165 tekstova i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa 134 testa, rezultati su istraživanja Kvartalnog Medijametra o štampanim medijima u Srbiji.

Analizirane su naslovne strane sedam štampanih dnevnih novina i pet nedeljnika u periodu od aprila do juna 2018. godine, uz zaključak da u štampanim medijima nisu prisutne ni cenzura ni autocenzura, dok nedeljnici u kontinuitetu kritički pišu o vlasti.

Metodološkinja na ovom projektu Isidora Jarić navela je da je istraživanjem obuhvaćeno 2.009 tekstova sa naslovnih strana Politike, Večernjih novosti, Blica, Danasa, Kurira, Aloa i Informera, kao i tekstovi sa naslovnica nedeljnika Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Danica Laban, takođe metodološkinja, navela je da među tekstovima na naslovnicama dominiraju izveštaji, sa 79 odsto, kao i da je većina tekstova nebalansirana, dok je balans prisutan samo u 22,6 odsto tekstova.

„Najviše neutralnih tekstova je u Blicu, 85 odsto, a najmanje u Informeru. Nedeljnici u kontinuitetu kritički pišu o vlasti, a pored negativnih tekstova o Aleksandru Vučiću izraženo je i osporavanje borbe protiv korupcije, ekonomskih rezultata Vlade, kao i napadi na projekat “Beograd na vodi“ i devastiranje bliskih saradnika predsednika“, navela je Laban.

Kako kaže, veliki deo intervuja u nedeljnicima urađen je sa sagovornicima koji se biraju po političko-vrednosnom ključu, a koji korespondira sa orijentacijom članova redakcije.

Primećuje i da je odlika svih nedeljnika „sadržinska i retorička isključivost“ i ubedljiva dominacija polemike nad dijalogom.

Kada su u pitanju teme, nakon politike koja je na prvom mestu, slede tekstovi u vezi s Kosovom, odnosno odnosima Beograda i Prištine, dok je i nakon dve godine sedma tema po zastupljenosti ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

„Kao akter Aleksandar Vučić najviše je zastupljen u listu Danas, 34,2 odsto, a najmanje u Kuriru, sa 22 odsto. Od opozicionih lidera najviše su bili zastupljeni Vojislav Šešelj, Dragan Ðilas i Vuk Jeremić. Nastavlja se trend negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima – 49,5 odsto svih tekstova o regionu je negativno“, istakla je Laban.

Najviše negativnih tekstova napisano je o ministru sporta Vanji Udovičiću, dok je najzastupljeniji strani akter bio predsednik Rusije Vladimir Putin, dodala je Laban.

Analizirajući rezultate istraživanja Dejan Vuk Stanković ocenio je da nedeljnici krajnje kritički pišu o vlasti, dok neki štampani mediji jednako žestoko kritikuju opoziciju.

„U nedeljnicima je slika Srbije kao najgore od svih mogućih svetova, dok je opozicija složenije prikazana i kritička oštrica prema njenim predstavnicima je slabija. Štampani mediji, najviše Informer, krajnje negativno prikazuju opoziciju i tu je kritika vrlo lična i žestoka“, naveo je Stanković.

Dodao je da je u medijima prisutna i polemika između samim međima koji se međusobno optužuju za podržavanje određenih opcija i kritikuju rad jedni drugih.

Istraživanje je sproveo Institut za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart, a projekat prikupljanja statističkih podataka o medijskom izveštavanju „Kvartalni Medijametar, analiza štampanih medija u Srbiji“ počeo je 2015. godine.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...