Afrička kuga došla do granica Srbije

Pod nadzorom i putnici i roba

402

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović izjavio je da je afrička kuga svinja  došla do granica Srbije zbog čega je pozvao ljude da ne dovode zemlju u rizik nesavesnim ponašanjem.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da je Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvatilo situaciju u regionu sa afričkom kugom i da su preduzete određene mere.

„Osnovan je republički krizni centar, a u pograničnim mestima i regionalni, objavljene su mere i bilo šta što potiče od svinjskog mesa sa teritorija tih država ne može da udje u zemlju ako nije termički obrađeno“, kazao je Ivanović.

Pre dva dana ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je napomenuo da se afrička kuga svinja širi svetom i istakao da su Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede preduzeli sve preventivne mere kako bi sprečili da zaraza uđe na prostor Srbije.

„Za sada je stvar pod kontrolom, ne mogu da garantujem da se neće pojaviti, preduzimamo mere i za to šta ćemo raditi ako se pojavi“, istakao je ministar Nedimović.

Klinički manifestna bolest javlјa se samo kod domaćih svinja i usko je povezana sa populacijom evropskih divlјih svinja.

Stalnim rezervoarom virusa smatraju se afričke divlјe svinje, koje ne obole ali su dugotrajne kliconoše.

Prvo pojavlјivanje AKS u zemlјi ili na određenom području obično se manifestuje visokom smrtnošću posle kratke febrilne faze bolesti.

Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti.

Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročito u području abdomena i po ekstremitetima.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...