Kao što su i obećali, ruski brod prošao Bosfor

Raketni sistem kreće prema Siriji

223

ISTANBUL/NJUJORK – Veliki ruski brod je ove sedmice prošao kroz Bosforski moreuz, krećući se prema luci Tartus, u Siriji, a ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je Rusija već počela da isporučuje raketne sisteme S-300 Siriji.

Ruski teretni brod je prošao kroz Bosfor i ide pravo prema sirijskom gradu Tartusu, a on može transportovati i raketni sistem S-300 sirijskoj vojsci, navodi portal „Bosforus Obzerver“, prenele su „Nezavisne novine“.

„Rusija je već počela da isporučuje raketne sisteme S-300 Siriji, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na pres konferenciji, nakon učešća na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi agencija Tas s.

„Ruski sistemi raketa zemlja-vazduh S-300 počeli su da stižu u Siriju“, kazao je Lavrov.

„Kao što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao, to je počelo ubrzo nakon incidenta sa obaranjem ruskog vojnog aviona Il-20 kod obala Sirije“, dodao je šef ruske diplomatije.

„Kako je predsednik Putin kazao, koraci će biti preduzeti sa ciljem da se osigura stoprocentna bezbednost našeg vojnog osoblja i kontingenta u Siriji i mi ćemo ih primeniti“, istakao je Lavrov.

U ponedeljak je rusko ministarstvo odbrane objavilo svoju odluku da isporuči sistem protivvazdušne odbrane S-300 sirijskoj vojsci.

Odluka ruskog ministarstva odbrane usledila je samo nedelju dana nakon što je izviđački avion Il-20 oboren u blizini obale Latakije. Ruska vlada je okrivila izraelske vazduhoplovne snage zbog obaranja Il-20.

Moskva je otkrila da se izraelski F-16 sakrio iza Il-20 dok se projektil približavao avionu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...