Pogađajte koliko Google plaća Appleu da bude podrazumevani pretraživač

Slobodno pustite mašti na volju

260

Odnos između Applea i Googlea uvek je bio čudan: ove kompanije su među najvećima kada je tehnologija u pitanju i konkurencija su na tržištu mobilnih uređaja, ali opet u velikoj meri i zavise jedno od drugog. Nigde ta veza nije očiglednija nego u pretrazi na iOS-u. Dugo se već šuška da ove firme imaju dogovor prema kome je Google podrazumevani pretraživač na iPhoneima i iPadima, ali za cenu.

Nikada nismo uspeli da saznamo kolika je ta cena, a jasno je da nijedna kompanija ne želi da govori o tome. Business Insider je sproveo istraživanje, a uz pomoć analitičara došao je do sume od devet milijardi dolara godišnje.

Ali, nemojte još da vam pada vilica do poda, jer BI navodi da bi ta cifra mogla da dostigne i 12 milijardi u 2019. godini, a posle toga…pa, nebo je granica.

Jasno je, međutim, zašto je ovo dobro ulaganje za Google: ova kompanija sakuplja sve moguće podatke sa Android uređaja, ali iPhone korisnici čine disproporcionalno veliki udeo u tržištu jer su veliki potrošači. Ako Google ne bi sakupljao i njihove podatke, konkurencija bi stekla ogromnu prednost. Neki korisnici se prebacuju na Google pretragu čak i ako nije podrazumevana opcija, ali izgleda da je velika prednost što se odmah nalazi tu.

Dugo se šuškalo da Apple želi da napravi svoj pretraživač, ali to sad deluje malo verovatno. Kada se, međutim, zna kakav stav kompanija ima kada je privatnost u pitanju i kada se zna da želi da još više zaštiti privatnost korisnika, deluje otrežnjujuće da znamo da je cena privatnosti korisnika 9 milijardi dolara. Ako su ove procene tačne, naravno.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...