Fantastični i sumanuto ambiciozan plan Norveške nacionalne biblioteke se ostvaruje

Nemoguće je ne ostati impresioniran

254

Nacionalna biblioteka Norveške (NLN) u procesu su postavljanja bezbednog skladišta u kome žele da ostvare zapanjujući i pomalo neverovatan plan.

Naime, kako prenosi Zdnet, NLN planira da digitalizuje sve što je ikada objavljeno u Norveškoj. Ali, bukvalno SVE: novine, knjige, drevne rukopise, postere, fotografije, knjige, filmove, radijska i televizijska emitovanja, mape, ali i sve (!) sajtove sa nacionalnim domenom .no.

Oni su ovaj posao već počeli i on traje 12 godina, a prema sadašnjim procenama, biće završen za 30 godina. Cilj je da biblioteka traje i 1.000 godina ako treba.

Biblioteka trenutno ima 540.000 knjiga i više od dva miliona novina u svojoj arhivi. Sve ovo se masovno skenira OCR tehnologijom (Optical character recognition-optičko prepoznavanje karaktera). To znači i da kompletna bilbioteka može da se pretražuje putem teksta.

Kolekcija je početkom septembra zauzimala 8,1 petabajta podataka, a svakodnevno raste za oko četiri do 10 terabajta.

NLN ne namerava samo da sve ovo čuva dugoročno, već i da učini da sve to bude javno dostupno, tako da mu je potreban i prostor na netu da bi se kolekcija objavila.

„Ako želimo da baratamo velikom količinom podataka, to mora biti onlajn. Ako od novina napravim PDF, znam da taj format neće trajati hiljadu godina. Zato ću morati da ga konvertujem u moderan format, a taj proces ćemo verovatno morati da ponavljamo nekoliko puta tokom tih hiljadu godina“, rekao je Svein Arne Solbakk, direktor odeljenja za razvijanje digitalne biblioteke NLN.

Svoju poentu potkrepio je primerom: NLN je već morao da uradi svoju prvu obimnu konverziju formata, u koju je bilo uključeno 50 miliona slika. Da bi se taj proces obavio, 10 servera je tokom tri meseca neprekidno, 24 sata dnevno, radilo da bi završilo zadatak, bez obzira što su slike već bile na hard diskovima.

Ali, to nije sve. Pošto hard diskovi imaju relativno kratak životni vek, NLN planira da tom problemu pristupi tako što će uvesti program zamene hard diskova, menjajući kompletne police kada dođu do očekivanog kraja trajanja od pet godina.

Ali, ni to nije sve. NLN skladišti sve u tri primerka. Jedna kopija je na hard disku, a druge dve na traci. To skladište traka zasnovano je na Oracle SAM-FS tehnologiji, a ne na tradicionalnom sistemu bekapa trakama, već je mnogo brži.

Do sada je digitalizovano 83 odsto svih knjiga i 40 odsto svih novinskih strana. NLN planira da skenira oko 100.000 radio emitovanja koja su sačuvana na trakama, pre nego što magnetofoni za puštanje traka zauvek ne nestanu.

Apsolutno impresivan i ambiciozan plan.

„Mi jesmo ambiciozni, ali jako je važno dokumentovati sadašnjost za budućnost“, rekao je Solbakk.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...