Svaka druga žena i svaki treći muškarac mogu oboleti od ovih bolesti

803

Svaka druga žena i svaki treći muškarac u svetu mogli bi oboleti od neke degenerativne neurološke bolesti poput demencije ili Parkinsonove bolesti ili od moždanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljeni u stručnome časopisu Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Studija je utemeljena na rezultatima praćenja mentalnog stanja 12.102 osobe starije od 45 godina u razdoblju od 1996. godine do smrti ili do 2016, prenosi agencija Hina.

Od 5.291 smrtnog slučaja, koliko ih je evidentirano tokom 26 godina trajanja ove epidemiološke studije, kod 1.489 osoba razvio se neki oblik demencije, u 80 odsto slučajeva Alchajmerova bolest, kod 1.285 je zabeležen moždani udar, a kod 263 se razvila Parkinsonova bolest.

Očekivano, primećeno je da se opasnost povećavala s godinama života, ali evidentirana je i razlika zavisno o polu. Naime, svaka druga žena ili njih 48 odsto u dobi od 45 godina je, kaže studija, u opasnosti da tokom života oboli od jedne od tri navedenih bolesti u odnosu na svakog trećeg muškarca ili njih 36 odsto.

Takva razlika posledica je činjenice da muškarci generalno umiru ranije od žena, pojasnio je jedan od autora studije Arfan Ikram s holandskog Medicinskog univerzitetskog centra u Roterdamu.

Kazao je i da je kod žena uočena nešto veća opasnost od obolevanja od demencije nego kod muškaraca, a muškarci su podložniji preuranjenom moždanom udaru nego žene. Među ženskom populacijom je evidentirana i dvaput veća opasnost od paralelnog razvoja demencije i moždanog udara u odnosu na mušku.

Naučnici priznaju da je studija manjkava, prvenstveno zato što je provedena među evropskom, preciznije holandskom populacijom čija je očekivana životna dob 83,5 godine za žene i 81,7 godina za muškarce. Reč je o relativno dugovečnom narodu pa istraživanje ne mora biti primjenjivo na druge.

Ističu da je problem rizika od preuranjene smrti od neke neurodegenerativne bolesti i dalje podcenjen u odnosu na, na primer, rizik od oboljevanja od raka dojke, a od te vrste karcinoma globalno oboli svaka osma žena. Sličan je odnos kod kardiovaskularnih bolesti od kojih oboli svaka četvrta osoba u svetu.

Holandski naučnici veruju da bi trebalo više pažnje pridati prevenciji koja bi omogućila odlaganje pojave neuroloških bolesti za nekoliko godina.

U njihovom saopštenju stoji da po aktuelnim podacima u svetu od Alchajmerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije boluje sedam odsto ljudi starijih od 65 godina, a u populaciji starijoj od 85 godina postotak se povećava na 40.

Do 2050. godine, po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) broj obolelih od raznih vrsta demencije utrostručiće se i iznosiće 152 miliona obolelih, što će postati veliki izazov za zdravstveni sistem bilo koje države.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...