Zaev spreman za prevremene izbore, VMRO traži „novu vladu“

239

Makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE proglasila je rezultat referenduma o Dogovoru sa Grčkom, „velikim falsifikatom“ i „politički mrtvim“.

Potpredsednik VMRO DPMNE Aleksandar Nikoloski obavestio je da Izvršni komitet stranke traži formiranje parlamentarne anketne komisije koja će pregledati nepravilnosti na referendumu i razrešenje državnog tužioca jer „žmiri pred očiglednim kriminalom i neregularnostima“ u tom procesu.

Novi državni tužilac koji će se, kako je istakao potpredsednik VMRO DPMNE, pozabaviti svim referedumskom neregularnostima, treba da bude izabran na predlog opozicije.

Povodom najave premijera Makedonije Zorana Zaeva da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori ako sa VMRO DPMNE uskoro ne bude postignut dogovor o usvajanju amandmana predviđenih Dogovorom sa Grčkom, Nikoloski je rekao da njegova stranka traži da se pre izbora formira vlada po „Pržinskom modelu“ sa mandatom od 100 dana.

„To znači ostavku premijera Zaeva i ministara unutrašnjih poslova i za rad i postavljenje na ta dva mesta ministara iz VMRO DPMNE. Samo to je preduslov za koliko-toliko fer izbore“, rekao je on, obaveštavajući novinare kasno uveče u sredu o zaključcima sa sednice IO VMRO DPMNE.

Na pitanje da li rukovodstvo stranke kontroliše poslanike u parlamentu, Nikoloski je rekao da je poslanička grupa jedinstvena.

Vladajućoj koaliciji u parlamentu Makedonije za postizanje dvotrećinske većine za usvajanje ustavnih amandmana predviđenih Dogovorom sa Grčkom potrebni su i glasovi opozicione VMRO DPMNE.

Izvršni odbor SDSM ovlastio Zaeva da priprema prevremene izbore

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je kasno sinoć da će biti učinjeni svi mogući pokušaji da se sa opozicijom pronađe rešenje da se u parlamentu izglasaju ustavne promene predvidjene Dogovorom sa Grčkom.

Zoran Zaev, AP/Boris Grdanoski

„Ozbiljan je proces pred državom. Pokušaćemo sa poslanicima, sve što možemo da napravimo. Znate naše stavove“, rekao je Zaev nakon sastanka Izvršnog odbora SDSM.

Izvršni odbor SDSM, kako je saopšteno, jednoglasno je zaključio da treba da se iskoriste sve demokratske mogućnosti da poslanici slede glas gradjana izražen na referendumu 1. septembra i da obezbede članstvo Makedonije u NATO i EU.

Najveći organ socijaldemokrata smatra da poslanici treba da slede glas većine od preko 600.000 građana koji su izašli na referendum i podržali Dogovor sa Grčkom, kojim se predvidja promena imena države u Severna Makedonija, uz garanciju makedonskog identiteta, jezika i kulture.

„Ukoliko to nije moguće i VMRO DPMNE i dalje bude kočio budućnost gradjana i gurao zemlju u provaliju, onda ne postoji druga opcija osim prevremenih parlamentarnih izbora“, ističe se u saopštenju.

Izvršni odbor SDSM je ovlastio predsednika stranke Zorana Zaeva i šefa poslaničke grupe u parlamentu Tomislava Tunteva da „preduzmu sve potrebne korake u pravcu pripreme prevremenih parlamentarnih izbora“.

Suparničkoj opozicionoj VMRO DPMNE je poručeno da niko ne treba da se nada amnestiji, aludirajući da su iz te stranke za podršku referendumu ranije tražili promene Krivičnog zakona kako bi spasili prethodno rukovodstvo na čelu sa Nikolom Gruevskom od krivičnog gonjenja.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...