Apple opleo po konkurenciji, Tim Cook: „Lažu vas, pričaju vam gomile gluposti“

Niko, naranvo, nije pominjao poimence, ali jasno je o kome se radi

503

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Cook optužio je druge tech kompanije koje tvrda da sakupljanje podataka korisnika dovodi do boljeg proizvoda, rekavši da je to „gomila gluposti“.

Cook u intervjuu za Vice News Tonight, koji je emitovan ove nedelje, nije imenaovao nijednu kompaniju, ali zna se da su Facebook i Google reklamni giganti, tako da je delovalo da je kritikovao njih, jer one zavise od deljenja podataka sa trećim stranama.

„Narativ u koji pojedine kompanije pokušavaju da vas ubede jeste sledeći: ‚mi moramo da uzmemo sve vaše podatke da bismo poboljšali uslugu‘. Pa, ne verujte im. Ko god vam to govori, govori vam gomilu gluposti“, rekao je Cook.

Apple je odavno krenuo drugim putem i ima sasvim drugačiji pristup privatnosti, koju smatra osnovnim ljudskim pravom. Zbog toga stalno objavljuje novi hardver kome strana tela (uključujući i Apple) mogu sve teže pristupiti. Ova bilionska kompanija je od 3. oktobra počela da primenjuje svoju novu politiku privatnosti, koja zajteva od svih aplikacija da kaže kako će koristiti podatke korisnika. Osim toga, Apple je, kao i Mozilla, najavio nove načine da se bori protiv praćenja na internetu.

Sa druge strane, Facebook i Google su bili na udaru zbog načina na koji se ophode sa podacima korisnicima, kao i efektima koje to ima na demokratsko društvo.

Postoje mišljenja da ovako konzervativni pristup Applea šteti razvoju osnovnih proizvoda, kao što je Siri, naročito u poređenju sa konkurencijom, ali Cook je ponovio da njegova kompanija sakuplja „što je manje moguće podataka“, naglasivši da je privatnost „jedno od najvažnijih pitanja 21. veka“.

Šef Applea je rekao da on obično nije čovek koji se zalaže za regulacije, ali da bi bio rad da radi sa vlastima da bi ih obrazovao i da bi se pobrinuo da tehnološke kompanije prave proizvode koji su „sjajni za društvo“.

„Mislim da je važno da iz toga izađe neki nivo državne regulative“, rekao je Cook.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...