Stručnjaci: Očekuju se tri vrste gripa

540

BEOGRAD – Srbija se sprema za eventualnu epidemiju gripa nabavkom novih doza vakcina, što se očekuje za oko nedelju dana, a prema očekivanjima srpskih epidemiologa, ali i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, tipovi virusa koji će nas od decembra „napadati“ biće AH1N1, poznat i kao i kao svinjski grip, AH3N2 i virus tipa B.

U Srbiju oko 10 oktobra, prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, stužu 241.620 doza vakcine, a kako za „Blic“ ističu u „Batutu“, one će biti takozvane trovalentne, odnosno sadržaće sva tri tipa virusa gripa.

„Vakcina će pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadržati  tipove AH3N2 i B virusa. To je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2018/2019, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni. Za njih se očekuje da mogu da izazovu sporadično i epidemijsko javljanje gripa u populaciji stanovništva tokom ove sezone“, navode u toj instituciji.

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Blic“ da je nabavljeno, kao i ranijih godina, blizu 250.000 doza, vakcine, koje će oko 10. oktobra stići u Institut za vakcine i serume „Torlak“.

„Očekujemo da u Srbiju stigne 241.620 doza vakcine protiv gripa. Iz „Torlaka“ će se one distribuirati zdravstvenim ustanovama odmah posle dobijanja sertifikata analize u Agenciji za lekove i medicinska sredstva ALIMS“,  navode nadležni i dodaju da je javni postupak nabavke vakcine sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

„Trudnice, bebe starije od šest meseci života, s hroničnim poremećajima plućnog sistema, uključujući i astmu, hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući šećernu bolest i gojaznost. Takođe, trebalo bi da se vakcinišu osobe koje imaju takozvanu bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, ali i one kojima je imunitet oslabljen, uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa odstranjenom slezinom, primaoce organa“, navode u „Batutu“.

Prema epidemiološkim indikacijama, objašnjavaju u „Batutu“, „vakcinacija će se sprovoditi i kod smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, kod dece, omladine i starih lica smeštenih i zaposlenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama, kao i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.“

Istovremeno, srpski epidemiolozi kažu da prošlogodišnja sezona gripa nije bila jaka, što očekuju da bude slučaj i ove godine. Osim, kako dodaju, ukoliko neki tip virusa ne bude mutirao.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...