Vulin: Najozbiljnija pretnja miru na Balkanu je „stvaranje nove države“

206

BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je suštinsko pitanje sprske bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje „velike Albanije“.

Vulin je na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti u okviru konferencije „Ka bezbednijoj Srbiji“ u Beogradu rekao da je „velika Albanija ta koja izaziva duboku nestabilnost i duboku zabrinutost“ i naveo da je zabrinjavujaće odsustvo reakcije međunarodne zajednice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je rekao da je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu „stvaranje nove države“, koja bi, ukoliko se formira, obuhvatala prostore današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, i jednog dela Grčke, i dodao da o tome svedoče izjave predsednika Albanije Edija Rame o granicama.

„Ako sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, oživeće zato, ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja“, rekao je Vulin i dodao da je legitimno pravo Srbije da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive.

Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne je izdvojio „nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova“, islamski fanatizam, migrantsku krizu, i dodao da nepostojanje jasnih pravila i „brutalno kršenje međunarodnog prava“ predstavljaju najveći bezbednosni izazov na Balkanu.

„Kada nema međunarodnog prava, a bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije Kosova i Metohije međunarodno pravo je uništeno, nemate jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje“, ocenio je ministar odbrane.

Vulin je odsustvo međunarodnog prava naveo kao najopasniju stvar koja se desila na Balkanu, za šta kaže da je opasnije i od ratova.

Prema njegovoj oceni, u proteklih nekoliko godina, za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je izborila za pravo da odlučuje sama o sebi, a ne da brine o interesima drugih, što je, kako je rekao, kroz istoriju često činila.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...