BiH pred političkom i ustavnom krizom?

266

Nekadašnji predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, saglasan je sa procenama da će rezultati osmih opštih izbora u BiH, posebno u Federaciji, izazvati političku i ustavnu krizu.

To je procena i aktuelnog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića, koji je poražen na jučerašnjim izborima od predsednika DF, Željka Komšića, sa kojom je, kako kaže Josipović, apsolutno slaže.

„Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gde nije trebalo“, kaže Josipović.

On misli da je trebalo, kao što je jedno vreme i radio HDZ BiH, naglasak držati na evropskim temama i profilisati hrvatski korpus kao najvažniji proevropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje i ovo je posledica.

Josipović je za regionalnu N1 tv ukazao ukazao da je to motivisalo bošnjačko biračko telo da glasa ne za Bošnjaka nego za hrvatskog predstavnika i rezultat je takav kakav je.

Izborni sistem, primetio je, nažalost, pomaže takav način, ali ovo su legalni rezultati izbora i tome se, kaže, treba prilagoditi.

“Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku, jer ova neće dati rezultat”, uveren je Josipović.

Bivši hrvatski predsednik veruje da će se hrvatska politika u BiH, nakon ovih izbora, još više povezati sa Republikom Srpskom i izabranim srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Objašnjavajući tu tezu, Josipović kaže da će se pri donošenju odluka u Predsedništvu očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikulišu kao hrvatsku politiku.

Na pitanje zašto je Dodiku bilo važno da uđe u Predsedništvo BiH, koje on, kako se konstatuje, realno ne priznaje, Josipović kaže da je to politička pozicija s koje se može uticati na globalnu politiku.

Josipović veruje da će Dodik i sa nove pozicije nastaviti sa političkom idejom o praktičnom odvajanju RS od BiH, odnosno na formalnom ostanku, ali na potpunoj separaciji i zasigurno će, kaže, u tome imati otpor međunarodne zajednice.

Hrvatska, smatra, ne bi trebalo da staje na tanak led i da vodi bilo kakvu spoljnu politiku koja bi išla u prilog dezintegracije BiH.

“Samo BiH koja je stabilna i mirna i koja funkcioniše, koliko je moguće u ovakvim oklonostima, jeste garancija mira i stabilnosti”, navodi Josipović.

Smatra da je odlazak premijera Andreja Plenkovića u Mostar, gde je dao podršku HDZ BiH, pogrešno, jer to, kaže, daje kontraefekte.

„Hrvatska treba imati drugačiji gard prema BiH, i nikako ne sme pokazivati ambicije, a ni činiti nešto što bi se moglo činiti kao narušavanje suverenosti BiH. To se uvek u istoriji vratilo kao bumerang“, kaže Josipović.

A na pitanje kakvi su kapaciteti hrvatske politike kada je reč o predsednici Kolindi Grabar Kitarović, Josipović napominje da oni nisu veliki i da predsednica greši kada je ulazila u raspravu o unutrašnjim pitanjima BiH.

O politici predsednika RS Milorada Dodika kojom zastupa odvajanje tog entiteta od BiH, dok politika Dragana Čovića zagovara treći, hrvatski entitet, Josipović kaže da bi to generisalo krizu, koja je, kako kaže, već permanentna u BiH.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...