Ako nastave da se suprostavljaju dogovoru sa Grčkom sledi im isključenje

234

SKOPLJE –  Makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE mogla bi da bude isključena iz Evropske narodne partije (EPP) ako pruduži nekonstruktivno da se odnosi prema dogovoru s Grčkom, javila je danas MIA iz Brisela.

Izvori iz EPP rekli su makedonskoj agenciji da je ponašanje VMRO DPMNE, koja se suprotstavlja sprovodjenju dogovora s Grčkom o rešavanju spora oko imena Makdonija,  izazvalo veliki gnev kod najviših čelnika najuticajnije političke grupacije u EU.

Članovi EPP su skoro sve demohrišćanske partije zemalja članica Unije i kadidata.

Makedonska agencija MIA navodi da je u nedelju predsednik EPP Žozef Dol telefonom razgovarao sa liderom VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i da je bio nediplomatski direktan.

Dol je, kako se navodi, „krajnje nediplomatski i na strog način“ upozorio Mickoskog da će njegova stranka, ukoliko  ne dozvoli demokratsku debatu za usvajane Prespanskog dogovora u parlamentu, „morati u potpunosti da snosi odgovornost za sve posledice sa kojima će se suočiti Makedonija“.

Diplomate u Briselu, prema MIA, strahuju da će bez o sprovodjenja Prespanskog dogovora Makedonija biti izolovana poltički i ekonomski i suočiće se sa rizikom od demokratskog nazadovanja.

Čelnici EPP su Mickoskom stavili do znanja da je jedna od mogućih posledica sa kojima se suočava VMRO DPMNE i „isključivanje iz redova te evropske porodice“.

Prema izvorima MIA, Mickoski nije ušao u konflikt sa EPP, ali je bio potpuno zatvoren i „duboko zarobljen“.

EPP, i pored oštrih kritika  vladavine VMRO DPMNE u prošlosti, nikada do sada nije javno izrazila razočaranje u nesaglašavanje sa sestrinskom partijom u Makedoniji.

Parlament Makedonije danas je počeo razmatranje predloga vlade Zorana Zaeva za izmene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije, koji čelnici i deo poslanika VMRO DPMNE javno odbacuju tvrdeći da je „štetan za makedonsku državu i naciju“.

Da bi izglasali ustavne promene, vladajućim strankama, SDSM i DUI, potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je potrebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...