Kako da ojačate vezu sa svojim psom?

Vlasnici često nisu sasvim sigurni u jačinu i kvalitet odnosa koji imaju sa svojim ljubimcem.

1.018

Postoje brojni detalji koji vam na nivou svakodnevnih aktivnosti mogu potvrditi snagu vaše veze, ili vam ukazati na problem u međusobnom odnosu.

Ako sumnjate da vaša veza sa vašim psom nije dovoljno snažna, evo šta možete učiniti da se to popravi:

Najpre, ako ste nedavno usvojili psa, posebno psa koji je pre dolaska u vaš dom pretrpeo traumatična iskustva, važno je da razumete da će biti potrebno nekoliko meseci da se ljubimac prilagodi svom novom domu i stekne poverenje u odnosu na vas.

Kada ste sigurni da nikakvi situacijoni, zdravstveni, pa čak ni vremenski razlozi ne utiču na prirodu vaše veze, postarajte se da je ojačate nekim od ovih koraka.

Trening poslušnosti

Nasuprot drugačijim mišljenjima, dresura, posebno trening komandi poslušnosti (dođi, sedi, dole, stani) ojačava vašu vezu sa psom, jača njegov fokus ka vama i podstiče osećaj bliskosti i pripadnosti.

Zajedničke aktivnosti

Organizujte zajedničke aktivnosti za sebe i svog psa. Trčite, plivajte, šetajte, igrajte se zajedno. Zabavna interakcija gradi prijateljstvo i osećaj lojalnosti.

Igrajte žmurke sa svojim psom

Igra u kojoj ćete se, u domu ili napolju, sakriti i pustiti psa da vas nađe, izuzetno je dobra za jačanje veze sa ljubimcem. Ako pritom dobije nagradicu kada vas pronađe, sigurno će i u budućnosti često želeti da bude kraj vas.

Hranite psa

Za psa je osoba koja ga hrani najvažnija. Uobročite ljubimca i pružajte mu posudu sa hranom uvek u određeno vreme.

Druženje sa ljudima i psima

Potrudite se da vašem psu sa vama ne bude dosadno. Upoznajte ga sa drugim ljudima i psima.

Nemojte biti posesivni u odnosu na njegovu pažnju, ali mu u svakom trenutku stavite do znanja da vam je njegova dobrobit na prvom mestu i da ćete ga zaštititi od neprijateljski nastrojenih životinja ili ljudi.

Vreme za nežnost

Naučite da prepoznate kada je psu potrebna igra, a kada razmena nežnosti. Posvetite mu se, masirajte ga i češkajte kako bi razvio prijatan osećaj u odnosu na vašu blizinu.

Ne zaboravite: podrška, pohvala, afirmativni pristup, posvećenost, stpljenje, odanost, interaktivan odnos, i dovoljno zabave jesu koraci koji će ojačati vašu vezu i usrećiti i ljubimca i vas.

 

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...