Ako razmišljate o sterilizaciji ženke psa, ovo mogu biti BOLNA PITANJA na koja ćete naići

Pitanje sterilizacije ženskih pasa do dan-dans ostalo je izuzetno osetljiva tema, i o njoj je teško i misliti, posebno vlasnicima.

1.167

Zašto sterilizacija

Sterilizacija se, pre svega, preporučuje kao mera odgovornog vlasništva u situacijama kada vlasnici znaju da neće biti u prilici da se odgovorno staraju o potomstvu svog psa.

Sa druge strane, sterilizacija se preporučuje vlasnicima koji ne planiraju da pare svog psa, kao mera prevencije različitih izuzetno opasnih obolenja koja se mogu desiti usled onemogućene reprodukcije.

Imamo li pravo

Prvo, i izuzetno teško pitanje za svakog vlasnika je – imamo li prava da odlučujemo o majčinstvu svog psa, tj. o pravu na potomstvo.

Svako ko je ikada video kako se kod pasa ispoljava lažna trudnoća, zna koliko je teško razmišljati i odlučivati o ovakvoj temi.

Potomstvo pre sterilizacije?

Sa druge strane, često se preporučuje da se sterilizacija obavi nakon što je ženka barem jednom prošla kroz ovu fazu, tj. donela na svet jednu generaciju potomaka.

Ovaj stav proizlazi iz mišljenja da pas može osetiti neku vrstu praznine ukoliko nikada ne doživi, tj. propusti majčinstvo kao iskustvo.

Stručnjaci, ipak, tvrde da je ovakvo polazište pogrešno i da ukazuje na problem antropomorfizma – tj. poistovećivanja životinja i njihovih osećanja sa ljudima.

Takođe, ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da bi postojanje legla pre sterilizacije bilo zdravije nego sterilizacija bez prethodno odgojene 1 generacije potomstva.

Nega nakon sterilizacije

Pitanja vezana za negu psa nakon sterilizacije i način oporavka takođe muče vlasnike. Oni često o ovoj intervenciji razmišljaju kao o ljudskoj operaciji nakon koje je potrebna duža i intenzivna nega.

Ipak, kod pasa je slučaj značajno drugačiji. Nakon što se probude iz anestezije, oni obično vrlo kratko teturaju unaokolo, da bi već ubrzo sasvim normalno stali na svoje noge.

U prvim satima nakon intervencije psi su kod veterinara, koji brinu o njihovom oporavku.

Samo nekoliko sati kasnije, pas će već mahati repom i trčati unaokolo, iako pomalo mirniji nego inače.

Glavno u narednim danima i jeste to –  ne dozvoliti mu da previše skače ili interaguje sa drugim psima, kako bi pazio na ranu.

Takođe, vlasnicima se često preporučuje da kupe kragnu za psa jer će on nakon nekoliko dana počeletio da liže ranu i zubima čupka konce, kako bi ublažio svrab.

Izbor veterinara

Izbor dobrog veterinara ključan je za donošenje odluke o merama odgoja psa.

Razgovor sa njim pomoći će vlasniku da razume prednosti i mane sterilizacije i da donese zrelu, odgovornu i razumnu odluku, pre svega – u odnosu na dobrobit svog ljubimca.

 

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...