Ako ste pilot, inženjer ili operski pevač u ovoj zemlji vas željno očekuju

102

ZAGREB – Iako u Hrvatskoj vlada potražnja za određenim zanimanjima i sve više nedostaje radne snage, strancima očito ta zemlja nije preterano privlačna destinacija za rad.

Jedina tržišta rada iz kojih Hrvatska donekle uspeva dovući radnu snagu su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, odakle i dolazi najviše stranaca, piše Večernji.

Prema najnovijim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, strane državljane u Hrvatskoj čekaju još 10.133 radna mesta.

Za rad na ribarskim brodovima traži se 540 stranaca, a javio se samo jedan, kao i jedan obućar, a manjka ih 61. Nema interesa ni među softverskim i sistemskim inženjerima gde se od traženih 150 javilo desetak stručnjaka. Pilot se nije javio ni jedan, a traži se 20.

Deficit je i u kulturi. Iako ih se traži samo troje, godinama se ne javlja ni jedan operski pevač. A samo jedan baletan – od dvanaest koliko ih nedostaje – trenutno pregovara o poslu u Hrvatskoj.

O nedostatku radne snage svakodnevno svedoče poslodavci, pogotovo u građevinskom sektoru.

I u ovogodišnjem istraživanju Hrvatske privredne komore o preprekama za poslovanje nedostatak radne snage apostrofiran je kao jedan od problema.

Vlada je u nekoliko navrata ove godine povećavala kvote za nova zapošljavanja stranaca pa je od početnog broja odobrenih kvota za zapošljavanje 21.210 stranaca ta brojka, po podacima MUP-a, sada narasla na 29.769.

Izvor N1 HR
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...