Beograd dobija još jedan spomenik

Ovo obeležje je poklon Ljubljane i podiže se na osnovu međunarodnog reciprociteta

177

BEOGRAD – Spomenik slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru biće podignut na uglu ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona u Beogradu, odlučila je Skupština grada.

Spomenik se podiže na osnovu međunarodnog reciprociteta, budući da je u Ljubljani postavljen spomenik reformatoru srpskog jezika i autoru prvog srpskog rečnika Vuku Karadžiću.

Ovo obeležje poklon je grada Ljubljane, a postavlja se u zank sećanja na prijateljstvo i saradnju Karadžića i Kopitara koji su početkom 19. veka doprineli razvoju srpskog i slovenačkog jezika.

Jernej Kopitar je rođen 1780. godine u mestu Repnje u Sloveniji, a preminuo u Beču 1844. godine.

Bio je član bečke dvorske biblioteke i cenzor slovenskih i novogrčkih knjiga.

Radio je na stvaranju zajedničkog književnog jezika Slovenaca, a pomogao je i projektu Vuka Karadžića u oblikovanju srpskog književnog jezika temeljenog na narodnom govoru, odnosno preveo je reči na nemački i latinski jezik.

Kada je Vuk Karadžić došao u Beč 1813. godine, nakon Prvog srpskog ustanka, napisao je knjigu o propasti tog ustanka.

Zamolio je Jerneja, kao cenzora slovenskih knjiga u Beču da mu je objavi. Jernej to nije učinio, ali se zainteresovao za rad Vuka Karadžića, pa mu je već naredne godine objavio „Pismenicu serbskoga jezika po govoru prostoga naroda napisanu“ i „Malu prosto-narodnju slavenoserbsku pjesnaricu“.

Do kraja Kopitarevog života, među njima je vladalo izuzetno prijateljstvo i borba za narodni srpski jezik kao zvaničan u Srbiji.

U odboru za podizanje spomenika, pored predstavnika grada Beograda, biće i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i Rok Žnidaršič, arhitekta i idejni tvorac budućeg izgleda platoa na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...