Microsoft iznenadio skoro sve! Desetine hiljada njegovih patenata sada su javno dobro

Novi vetrovi duvaju u titanu iz Redmonda

166

Malo je reći da je tehnološki gigant Microsoft iznenadio mnoge tako što se priključio Otvorenoj mreži za inovacije (Open Innovation Network – OIN), konzorcijumu za „open source“, odnosno besplatne i svima dostupne patente.

Kompanija iz Redmonda će dodati skoro 60.000 svojih patenata u biblioteku OIN, uvećavši je za nekoliko redova veličina, pošto je do sada ona brojala 1.300 patenata, navodi ZDnet.

Microsoft je poslednjih godina zaradio 3,4 milijarde dolara na osnovu autorskih prava za svoje patente vezane za Android. To je donelo brojne sukobe sa Android zajednicom i drugima, ali izgleda da je Microsoft rešio da stavi tačku na to. Korporativni potpredsednik kompanije Erich Anderson objasnio je u blog postu ovaj potez.

„Znamo da je za mnoge iznenađenje što se Microsoft priključio OIN-u; nije tajna da su ranije postojali sukobi Microsofota i ’open source’ zajedince oko pitanja patenata. Za one druge, koji su pratili naš razvoj i našu evoluciju, ovo će, nadamo se, predstavljati kao sledeći logični korak za kompaniju koja sluša svoje korisnike i developere i koja je čvrsto posvećena Linuxu i drugim ’open source’ kompanijama“, napisao je Anderson.

Glavna misija OIN-a je da zaštiti Linux od tužbi za krađu patenata i u tom cilju već su njeni članovi bili Google, RedHat, IBM, a sada i Microsoft. Izvršni direktor grupe Keith rekao je da se u Microsofotovoj biblioteci patenata nalaze ne samo stari Linux kerneli i Android patenti, već i dolazeće tehnologije, kao što su LF Energy (open source inicijativa za energetski sektor) i HyperLedger (open source blockchain inicijativa).

Treba, međutim, naglasiti da Microsoft neće dati u javno vlasništvo proizvode kao što su Windows desktop kod ili desktop application code. Kompanijin potpredsednik za cloud Scott Guthrie rekao je da ta firma želi da open source projekte zaštiti od IP tužbi.

Microsoft je počeo da poklanja mnogo pažnje open source zajednici, a najvidljiviji potez tu je ovogodišnja kupovina GitHuba.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...