Optužnice protiv odgovornih za eksploziju u Kragujevcu

170

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu saopštilo je danas da je podnelo optužni predlog protiv šestorice okrivljenih povodom požara i eksplozije koji su desili u 28. februara prošle godine u Tehničko-remontnom zavodu „Ðurđe Dimitrijević – Ðura“ u Kragujevcu, a u kojima je četiri osobe poginulo, a 21 povređena.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu je 4. oktobra podnelo Višem sudu u Kragujevcu optužni predlog protiv D. K. (1963) iz Kragujevca i D. Ž. (1970) iz Čačka, zbog postojanja opravdane sumnje da su kao profesionalna vojna lica na rukovodećim mestima u TRZ, izvršili krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Protiv četvorice službenih lica I. N. (1981), S. P. (1973), 3. A. (1978) i S. K. (1969), svi iz Kragujevca, optužni predlog podignut je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti.

Okrivljenima se stavlja na teret da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust u smislu nepreduzimanja pružanja uputstava i propisanih potrebnih mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata koji su mu povereni, odnosno propust da u okviru svoje nadležnosti postupi po propisima i tehničkim pravilima o primeni mera zaštite, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da je usled tih propusta 28. februara 2017. godine, nakon iniciranja požara u radionici broj 28, koji se usled znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, proširio na radionice broj 27 i 29, pa usled širenja toplote i produkata sagorevanja došlo do aktiviranja i eksplozije uskladištenih formacijskih ubojnih sredstava.

Tom prilikom je udarni talas iz objekta broj 28 išao ka objektu broj 52 i uvis, usled čega su objekti urušeni, a od dejstva udarnog talasa, od parčadi i delova konstrukcija koje se razleću, smrtno su stradali: potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civilna lica zaposlena u TRZ: Željko Nikolić i Dejan Kovačević, dok je osam radnika TRZ i četiri pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu zadobilo teške telesne povrede, a lake telesne povrede zadobilo je četiri radnika TRZ i pet pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade.

Ovom prilikom je nastala i veća materijalna šteta i to u TRZ u iznosu od 123.447.000,00 dinara, a po sredstva i opremu Vatrogasno-spasilačke brigade u iznosu od 1.560.000,00 dinara, sve u ukupnom iznosu od 124.603.000,00 dinara, navedeno je u saopštenju VJT.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...