Podignuta optužnica protiv Dudakovića zbog ratnih zločina nad Srbima

211

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 oficira, pripadnika nekadašnjeg Armije BiH zbog ubistva više od 300 Srba, ali i zbog zločina nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica tereti generala i komandanta 5. korpusa Armije BiH, kao i 16 oficira tog korpusa za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Optužnica je prosledjena Sudu BiH na potvrdjivanje.

Tužilaštvo je navelo da su osumnjičeni za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, medju kojima najviše civila, uglavnom starijih ljudi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tela žrtava pronadjena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za delom ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin, navelo je Tužilaštvo.

Tužilaštvo je dodalo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, kao i sa više od 1100 dokaznih materijala.

Dudaković je uhapšen krajem aprila u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Bihaću zbog sumnje da je počinio ratne zločine, potvrđeno je za N1 iz SIPA-e.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

 

 

Izvor Beta, N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...