Srbija je u „zlatnoj sredini“ u regionu, a evo i po čemu

292

BEOGRAD – Srbija je po prosečnim cenama benzina BMB 95 na šestom mestu u regionu jer litar košta 1,319 evra, a po prosečnim cenama dizela na četvrtom mestu jer litar košta 1,415 evra, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS). 

Skuplji benzin BMB 95 od Srbije imaju, kako se navodi, Grčka, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, a jeftiniji Madjarska, Rumunija, Makedonija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Bugarska.

Najskuplji benzin su 10. oktobra ove godine i dalje plaćali Grci – 1,64 evra, a najjeftinije Bugari (1,15 evra).

Srbija je po visini cene benzina u „zlatnoj sredini“ sa iznosom od 1,31 evra po litri, što je za 1,40 odsto niže u odnosu na prosečnu cenu regiona.

Dizel je jeftiniji u Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Madjarskoj, BiH, Bugarskoj i Makedoniji nego u Srbiji, a skuplji je u Albaniji, Grčkoj i Hrvatskoj.

Prema podacima UNKS-a,  prosečna maloprodajna cena dizela je najviša u Albaniji (1,45 evra) i Grčkoj (1,42 evra), ove nedelje i u Hrvatskoj je viša nego u Srbiji, budući da tamo iznosi 1,416 evra, a u Srbiji – 1,415 evra.

Trend rasta cene nafte „brent“ koji je uspostavljen 15. avgusta, kako se navodi UNKS, zaustavljen je 3. oktobra i za prethodnih mesec i po dana ta nafta poskupela je za 22 odsto i barel je 29. septembra koštao 86,29 dolara, što je najviša cena u poslednjih četiri godine.

Dodaje se da uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za „crnim zlatom“, zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana.

„Istim tempom su se kretale i kotacije benzina i dizela, što je izazvalo permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije“, naveo je UNKS.

Ističe se da je ponuda dizel goriva opala, pre svega, zbog višemesečnih problema u dopremanju goriva Dunavom iz uvoza, pa su usled izuzetno niskog vodostaja brodovi za prevoz derivata nafte u stanju da utovare jedva jednu trećinu svog kapaciteta.

Izvor
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...