HDZ mora da „pojede“ ono što je „kuvao“ 28 godina

"Plenković se s takvima obračunava tek kada oni potegnu prvi metak", piše autor analize

225

ZAGREB – Protest desničara koji se danas održava u Vukovaru podelio je hrvatsku javnost, ali i sam HDZ, pošto ga neki doživljavaju kao izraz nezadovoljstva krajnje desnice premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovom politikom.

Organizator protesta je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, inače, član vladajuće HDZ.

Novinar Davor Tomšić u analizi objavljenoj na portalu Index piše da HDZ sada mora da pojede “odvratnu nacionalističku kašu, koju su kuvali 28 godina”.

Autor, naime, konstatuje da su “tipovi”, koji su na desničarenju ostvarili sasvim pristojnu egzistenciju, zaključili da dugoročno s ovakvim HDZ-om u pitanje dolazi i njihova egzistencija.

Doduše, navodi, nije posve jasno na osnovu čega su to zaključili, jer Plenković nije pokazao ama baš nikakvu odlučnost da se reši nacionalističkog balasta koji verovatno ne pripada njegovom političkom i životnom habitusu.

“Plenković se s takvima obračunava tek kada oni potegnu prvi metak”, piše autor i dodaje da oni koji će danas predvoditi protest neće priznati da su u pitanju neki lični i egzistencijalni razlozi usmereni direktno protiv Plenkovića, nego će, sasvim izvesno, govoriti o žrtvi Vukovara i procesuiranju ratnih zločina.

“Ali, pravi cilj je zapravo pokazati moć i snagu. Baš kao što je to bio slučaj na (splitskoj) Rivi 2001. godine. Za to će biti potrebni i oni koji će tamo doći, jer HDZ ne smatraju dovoljno desnim. Ali, to uverenje zapravo nema potpuno realno uporište”, navodi se u analizi.

Konstatuje se i da, iako je Plenkovićeva vlada zapravo dosta ideološki varijabilna, ni desnije HDZ-ove vlade nisu odavale počast ustašama i nisu rehabilitovale ratne zločince, kao što su to činili Plenkovićevi i HDZ-ovi ministri.

Nisu, dodaje se, ni preko Komisije za suočavanje s prošlošću zapravo legitimisale ustaški pozdrav “za dom spremni”, kao što je učinila aktuelna Plenkovićeva vlada.

Navodi se i da je priča o onima koji predvode ovaj vukovarski protest veoma zanimljiva, a reč je o ljudima koji su uveliko povezani s ratom, ali gotovo svi imaju i drugi zajednički imenitelj, a to je – HDZ.

Autor konstatuje da vukovarski protest ipak nije velika pretnja za Plenkovića, te da premijer to zna i zato, kako kaže, verovatno preterano ne strahuje od današnjeg okupljanja.

“Ali, HDZ će danas, ako ništa drugo, barem kušati deo onoga što kuvaju 28 godina”, navodi autor.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...