Komšija je najbliži rod: Prihvatio staricu koja je živela sama (VIDEO)

273

VLADIČIN HAN – U planinskom selu Bogoševu kod Vladičinog Hana godinama je živela sama 80-godišnja Jelka Krstić, bez uslova za život. Poslednjih 12 godina Jelku je prihvatio komšija, koji penzionerske dane provodi na selu bez struje.

„Nakladem oganj na unice i zamotam se u najlon i tako sedim i grejem se. Kiša, sneg vrne, ja se tako grejem dok ne ugasne oganj, kad ugasne oganj, ja se smotam u ona četiri kolca“, ističe Jelka Krstić iz Bogoševa kod Vladičinog Hana.

Ponekad bi komad hleba dobijala od lovaca, a nekada od komšinice kilometrima udaljene od nje. Da bi preživela zimu, brala je divlje jabuke.

„Po dve torbe napunim i donesem tu u ta četiri kolca, turim i jedem. Kisele, kisele, gorčive, gorčive, ja moram da jedem kada nemam ‘leb“, objašnjava baka Jelka.

Od glavnog puta do mahale Albanija u Bogoševu, gde živi baka Jelka, ima pet kilometara. Dotle može da se stigne jedino terenskim vozilom ili motokultivatorom.

Dom i porodicu baka je pronašla kod komšije Novice Jovića. On je pre 12 godina prihvatio, jer je povremeno radila kod njegove majke. U toj mahali sada živi samo njih dvoje.

„Ja gledam uvek da izađem u susret, jer može da se desi sutra i meni to. Znači da treba pomoći“, navodi Novica Jović iz Bogoševa.

„Šta ćeš sudbina takva“, dodaje Jelka.

Jelka nije školovana, nije radila, niti se udavala, a socijalnu, ni drugu pomoć nije primala. Ne zna ni za jedno od dostignuća savremene civilizacije, jer u kući nema struje ni televizora.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...