Dokazano! Novi iPhone modeli imaju veliki problem koji Apple ne može da reši (VIDEO)

Prvi problemi su bili sitniji i rešeni su, ali sad...

414

Nova serija iPhone modela, XS i XS Max, pobrali su brojne pohvale, ali je bilo i velikih problema: sa punjenjem, sa prijemom, sa ulepšavanjem selfija…Dobra vest je da je Apple većinu tih problema rešio, ali novi test pokazao je da je tu problem oko koga kompanija ne može da učini ništa, a koji je možda i najveći.

Popularni YouTube kanal PhoneBuff želeo je da testira kako se telefon ponaša u svakodnevnom radu i zato je uposlio robotiku da reši taj problem. Šta su testovi pokazali? XS i XS Max imaju neverovatan procesorski rad, ali je baterija poprilično slaba u poređenju sa konkurencijom. Naročito veći model.

Test PhoneBuffa pokazao je poraznu činjenicu za ljubitelje iPhonea, ali i za Apple: najveći i najskuplji telefon ikada napravljen ne može ni da „primiriše“ trajnosti svog najvećeg rivala, Samsungovog Galaxy Note 9. Mislite da preterujemo kad koristimo ovakve opise? E, pa vidite, u trenutku kad je XS Max ostao bez baterije, na Noteu 9 bilo je još 37 odsto baterije!

To je šokantno iz više razloga.

Prvo, iako Note 9 ima veću bateriju, ona je samo 20 odsto veća – 4.000 miliampera naspram 3.174 miliampera. To nije toliko velika razlika, jer se zna da Apple dizajnira svoj softver i hardver i da ima neprevaziđen nivo integracije. Drugo, Note 9 ima veću rezoluciju ekrana, a pomeranje piksela je najzahtevnija operacija koju telefon može da uradi. I treće i najčudnije, Note 9 „tera“ Snapdragon 845, što je generacija iza fantastičnog Appleovog A 12 Bionic, što znači da je daleko manje efikasniji.

Sve to znači da je problem u softveru. Iako Apple govori da je iOS 12 (sada već 12.0.1) najbrži i najefikasniji iOS do sada, on to očigledno nije.

Pre nego što vas uputimo u video, moramo da odamo dužno poštovanje PhoneBuff testu, koji je dizajniran punih godinu dana. Dakle, na testu se telefoni stave u okruženje sa strogo kontrolisanom temperaturom, zatim se osvetljenje ekrana i jačina zvučnika postave na isti nivo, a onda se kreće u testiranje kroz aplikacije. To testiranje obavljaju robotske ruke, da bi se obezbedilo da oba telefona prolaze kroz potpuno identične pokrete, tapkanja, korišćenje aplikacija, pa čak i da oba imaju isto vreme reakcija dok prolaze kroz telefonske pozive, poruke, surfovanje internetom, društvene mreže, video i gejming testove.

Ukratko, ovo je verovatno najbolji mogući kontrolisani test baterije u svakodnevnom korišćenju.

Par napomena još: Model XS traje još manje nego XS Max, a PhoneBuff nije prvi koji je utvrdio da novi modeli imaju slabije trajanje baterije od prošlogodišnjeg iPhonea X, pošto je ranije to pokazao i pouzdani TomsGuide. Sve to je u suprotnosti sa onim kako Apple reklamira nove telefone. Da ne pominjemo da Note 9 nije flagship Android telefon sa najboljom baterijom, već ta titula pripada Huaweijevom P20 pro modelu.

Ako planirate, dakle, da se ove godine „ponovite“ novim iPhoneom, izbor bi trebalo da padne na jeftiniji iPhone XR, koji izlazi krajem meseca.

Pogledajte ovaj jako zanimljivi test:

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...