Orban im „bacio rukavicu“, želi članstvo, ali…

Mnogi se ne osećaju prijatno zbog njegovih postupaka, ali niko do sada nije pokrenuo inicijativu za isključenje

203

BRISEL – Mađarski premijer Viktor Orban „bacio je rukavicu“ i izazvao Evropsku narodnu stranku ( EPP) na sastanku pre samita, rekavši da želi da ostane član EPP, ali treba ga prihvatiti onakvog kakav jeste, prenosi Euroaktiv.

Konzervativni političar, koji je izazvao brojne glavobolje u svojoj evropskoj političkoj porodici, rekao je da ne može da razume zašto je njegovo pitanje toliko aktuelno i na dnevnom redu, s obzirom na činjenicu da godinama sprovodi istu politiku i retoriku.

Orbanova partija Fides optužena je za napade na medije, uznemiravanje nevladinih organizacija i tvrdi pristup prema pitanju migranata, što je dovelo do debate u Evropskom parlamentu o tome da li je prekršeno pravo Evropske unije i glasanje na kome je izglasano pokretanje kaznenih postupaka prema članu 7 protiv zemlje.

Orban se takođe nedavno zahvalio grčkoj ekstremno desničarskoj partiji Zlatna zora za njihovu podršku na prošlomesečnom glasanju o članu 7. Mnogi političari iz EPP-a se ne osećaju ugodno zbog Orbanovih činjenja, ali niko do sada nije pokrenuo inicijativu za njegovo isključenje.

Izvori Euroaktiv-a su rekli da je Orban naglasio da je željan da ostane član EPP, ali da ne želi da se promeni, a ukoliko ga neki ne žele u ovoj evropskoj porodici, mogu zatražiti njegovu suspenziju.

„Većina lidera EPP traži rešenje koje će promovisati jedinstvo, a ne raspad“, rekao je drugi izvor, dodajući da je EPP uvek rešavao svoje probleme kroz dijalog.

Predsednik Evropske narodne partije Džozef Dol izjavio je da je uvek bio prijatelj Orbana i da ga je uvek branio, ali dodao je da mora da brani demokratiju, ljudska prava, slobodu i vladavinu pravu, koje predstavljaju svete vrednosti EPP-a.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...