„Pljuštale“ uvrede u skupštini, izrečena opomena, pa povučena

424

U Skupštini Srbije danas je ponovo pokrenuta oštra polemika poslanika Srpske radikalne stranke i ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, zbog koje je radikalka Nataša Jovanović „zaradila“ opomenu.

Predsedavajući Vladimir Marinković, međutim, opomenu je povukao, pošto mu je sugerisao šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, a da bi se primirila usijana atmosfera u skupštinskoj sali.

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je radikalima, da to što nju vređaju ne znači da će dobiti veće poverenje građana, niti će im to omogućiti da pređu cenzus na izborima.

Ona im je rekla i da je „ispod časti razgovarati sa radikalima“.

Polemika je pokrenuta inače zbog navoda ambasadora SAD Kajla Skota u Vladi Srbije od pre nekoliko dana, a u prisustvu Zorane Mihajlović da je Kosovo suverena država.

Poslanik SRS Nemanja Šarović ukazao je Mihajlovićki da u Ustavu Srbije piše da je Kosovo sastavni deo Srbije i da se ona, kada je polagala zakletvu kao ministarka, zaklela da će biti posvećena očuvanju Kosova i Metohije i teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali da je ona ipak kada je Skot dao spornu izjavu o Kosovu ćutala.

On je rekao da je njega sramota što je ona potpedsednica Vlade Srbije i ministarka i da bi trebalo da podnese ostavku, a pitao je i zašto Vlada nije Kajla Skota proglasila personom non grata.

Mihajlović je Šaroviću odgovorila da ne bi volela da radikali ikada brane Kosovo.

Za reč se potom javio šef poslaničke grupe SNS Martinović, a iz skupštinske klupe poslanica radikala Nataša Jovanović počela je da dobacuje „lopove“ i „izdajniče“, zbog čega joj je izrečena opomena.

Martinović je rekao da su Vlada Srbije i premijerka i ministri osudili izjavu Skota i da je Vlada Srbije, koju radikali optužuju da je izdajnička, za poslednje tri godine gradila i renovirala škole, obdaništa, fakultete i bolnice na Kosovu.

On je istakao da se Kosovo ne brani iz Starog grada i sa Vračara nego odlaskom na Kosovo, pomaganjem i razgovorom sa ljudima na Kosovu.

Poslanik SRS Milorad Mirčić rekao je naprednjacima da u sali i pred javnošću brane Zoranu Mihajlović, a da joj u hodniku govore „gore nego radikali“.

Martinović je potom predložio da se Nataši Jovanović povuče opomena, kako bi se okončala „mučna“ situacija u Skupštini Srbije.

On je kazao i da Zoranu ne brani zbog nje, nego zbog činjenice da je član Vlade Srbije koja je podršku dobila od predsednika Srbije Aleksandar Vučića.

„Sve dok i jedan ministar iz SNS sedi u Vladi Srbije poslanici SNS će ga braniti, sviđalo se to nekome ili ne“, kazao je Martinović.

U Skupštini se inače vodi objedinjena načelna rasprava o više zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, a polemike kada se govori u skladu sa dnevnim redom najviše ima o izmenama Zakona o ozakonjenju i brojnim nelegalnim objektima u Srbiji.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...