Osnivač Vikiliksa ima novi zahtev u azilu

Kako prenosi Rojters, tu informaciju objavio je danas advokat Džulijana Asanža

206

KITO – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž podneo je u Ekvadoru žalbu u kojoj zahteva bolji pristup kanalima komuniciranja u okviru njegovog azila u ambasadi te zemlje u Londonu.

To je danas izjavio njegov advokat na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ekvador je ovog meseca Asanžu ponovo omogućio delimični pristup internetu, pošto mu je komunikacija sa spoljnim svetom prekinuta u martu.

Kako je tada saopštila vlada Ekvadora, to je učinjeno jer je on na društvenim mrežama raspravljao o pitanjima koja bi mogla da nanesu štetu diplomatskim odnosima te zemlje, a među kojima je bila diplomatska kriza Londona i Moskve, kao i separatizam u Kataloniji, prenosi Rojters.

Ekvadorski mediji su ranije objavili da je osnivaču „Vikiliksa“ naređeno je da ne pominje teme koje bi mogle da ugroze diplomatske interese Ekvadora.

Na sajtu sajt „Kodigo vidrio“ je početkom nedelje objavio memorandum od devet strana u kome se navodi da je Asanžu zabranjeno da se meša u unutrašnje poslove drugih država, prenosi AP.

Asanž se u prostorijama ekvadorske ambasade nalazi već šest godina, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gde je bio optužen za seksualni napad.

Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen SAD, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...