Lekarska komora osudila medijske izveštaje o incidentu u Kragujevcu

1.339

Lekarska komora Srbije je danas osudila način izveštavanja medija, uz objavljivanje snimka iz Doma zdravlja u Kragujevcu koji je napravila jedna pacijentkinja.

Komora je navela da se ta žena i ranije sukobljavala sa zaposlenima Doma zdravlja.

Mediji su juče uz snimak objavili i tvrdnju Violete Cvetković da je doktorka Doma zdravlja u Kragujevcu odbila da pregleda njenu bebu s visokom temperaturom.

„Snimanje kamerom, maltretiranje, javno prozivanje, uznemiravanje i remećenje rada zdravstvenih radnika, moraju biti oštro sankcionisani, a nikako ne smeju da bude podržani od strane medija i povod za širenje negativne slike o zdravstvenim radnicima u javnosti“, ocenjuje se u saopštenju.

Lekarska komora Srbije dodaje da se zdravstveni radnici često susreću s ponovljenim napadima i žalbama određenih pojedinaca „što potvrđuje i ovaj slučaj“ i apeluje na medije da „poštuju novinarski kodeks i da olako ne puštaju neproverene i netačne informacije“.

„Niko od nas lekara ne želi da sakrije i zaštiti onog ko ne radi odgovorno i profesionalno, prvi ćemo ustati protiv takvih, a od medija očekujemo da odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao i da uvek imaju zastupljene sve strane uključene u neki konkretni dogadjaj“, piše u saopštenju.

Direktor LKS Milan Dinić kaže da se na takav način narušava ugled lekarske profesije i šteti sveukupnom odnosu lekara i pacijenata.

„To poverenje je poljuljano prethodnih godina i mislim da svi zajedno treba se trudimo da to poverenje povratimo. Međutim, objavljivanjem privatnih snimaka u medijima sa slikama lekara, njihovim imenima i prezimenima, neproverenih informacija, nije nešto što donosi dobro sveukupnom zdravstvenom sistemu i poštovanju lekarske profesije“, rekao je Dinić.

On smatra da društvo treba da obrati više pažnje lekarima koji posvećeno i savesno rade svoj posao, kao i zadovoljnim pacijentima, a da se manje prostora daje negativnim primerima, koji su pre svega, kaže, neprovereni.

„Lekarska komora apsolutno je na stanovištu da svi loši primeri moraju da se ispitaju i da budu procesuirani na pravni način, sa svim sankcijama koje eventualno negativno ponašanje u praksi nosi sa sobom. Moramo pre svega proveriti sve tvrdnje i videti gde je istina, a tek onda osuđivati nekog ili objavljivati javno nečije slike, imena i prezimena“, rekao je Dinić.

Govoreći o slučaju u Kragujevcu, gde je nedavno jedna pacijentkinja snimala lekare i osoblje Doma zdravlja tvrdeći da nisu želeli da pruže pomoć njenom detetu s povišenom temperaturom, Dinić kaže da će već tokom dana vanredna inspekcija ispitati da li je detetu pružena zdravstvena pomoć.

„Ako je pružena zdravstvena pomoć tek onda svakako možemo da osudimo ovakvo izveštavanje i upotrebu privatnih snimaka u medijima, jer se na taj način nanosi velika šteta lekarskoj profesiji i ugledu, što nije cilj nikom od lekara“, naveo je MILAN Dinić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...