Putin čeka objašnjenje o najnovijem Trampovom potezu

272

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin zatražiće od Džona Boltona objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja.

Putin će objašnjenje zatražiti kad se u Moskvi naredne nedelje bude sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD, a vest je preneo Rojters citirajući izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova za RIA novosti.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je 1987. godine zajedno sa tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom potpisao Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nazvao je ranije danas „greškom“ plan aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa da napusti taj sporazum.

Rojters prenosi da je ruska agencija Interfaks objavila da je Gorbačov poručio da „ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da raskidamo stare sporazume o razoružanju“.

„Da li oni u Vašingtonu zaista ne razumeju kuda bi ovo moglo da vodi? Napuštanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa je greška“, kazao je Gorbačov.

Tramp je u subotu rekao da će istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, „godinama“ krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...