„Rijad bez nemačkog oružja dok se ne rasvetli smrt Kašogija“

12.392

PRAG – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Pragu da je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija monstruozno i da Saudijskoj Arabiji neće biti isporučivano nemačko oružje dok ne istraži i ne objasni pozadinu tog zločina.

Ubistvo Kašogija je nešto monstruozno i juče sam to tako rekla u telefonskom razgovoru saudijskom kralju. Nemačka je rekla da mora da se rasvetli i pozadina tog zločina, a do tada Saudijskoj Arabiji nećemo isporučivati nikakvo oružje“, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom Andrejom Babišom.

Merkel je navela da i Evropska unija razmatra kako treba da izgleda njena dalja politika prema Saudijskoj Arabiji.

„Takođe sam pominjala nešto što mi zaista leži na srcu, a to je da Sudijska Arabija mora da preduzme sve da se reši humanitarna katastrofa u Jemenu zato što tamo milioni i milioni ljudi gladuju i to je trenutno jedan od najvećih humanitarnih izazova sa kojima smo suočeni“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je danas došla u kratku posetu Pragu na proslavu 100. godišnjice nastanka Čehoslovačke, koju Češka i Slovačka obeležavaju zajednički ovog vikenda.

„Posle strašne istorije proizašle iz nacističkog režima, možemo biti srećni što živimo u prijateljstvu i imamo odličnu saradnju“, rekla je Merkel.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...