Ne možete da odlučite da li želite ženku ili mužjaka psa?

Budući vlasnici često su u nedoumici da li odabrati žensko ili muško štene, posebno ukoliko ih uzimaju u prvim mesecima života.

1.112

Ako imate mogućnost izbora, a dvoumite se, evo nekoliko stvari o kojima treba da razmilite:

    • za početak, mužjaci su obično nešto krupniji od ženki
    • ženski psi 2 puta godišnje prolaze kroz ciklus teranja, praćen vaginalnim krvarenjem, koje traje oko 3 nedelje. Tokom ovog perioda teško ih je kontrolisati prilikom šetnje, kao i mužjake koji jure za njima.
    • vlasnici ženskih pasa imaće, prirodno, veću odgovornost i čekaće ih više obaveza u odnosu na reprodukciju, kada njihov ljubimac dostigne period seksualne zrelosti.
    • ukoliko se odluče za sterilizaciju, vlasnici ženki moraće da izdvoje nešto više novca.

Najčešći mitovi o odnosu polova:

Tri najznačajnija stereotipa vezana za pol pasa jesu:

– ženke su privrženije vlasnicima od mužjaka

– mužjaci su agresivniji od ženki

– mužjaci češće napadaju i ujedaju od ženki.

Postoje studije koje potvrđuju ovakve stavove. Ipak, pokazalo se da nivo privrženosti, kao i agresivnosti, mnogo više zavisi od rase, načina odgajanja i temperamenta konkretnog psa, nego od polnih karakteristika.

Razlike između muških i ženskih pasa daleko su manje očigledne nakon sterilizacije.

Kada odlučujete o polu budućeg ljubimca, valjalo bi da krenete od sebe, svojih sklonosti, mogućnosti i želja, kao vlasnika.

Ako birate veće, moćnije rase pasa, kod kojih se mogu javiti problemi u ponašanju, verovatno ćete odlučiti da odaberete ženku.

Uvek razmišljajte najpre o karakteristikama određene rase, o njihovim pozitivnim odlikama, ali i bolestima kojima su podložne u određenim okolnostima, o uslovima koje ste spremni da im obezbedite, pa tek u odnosu na sve to – i o tome da li je za vas bolja ženka ili mužjak.

Ili, još bolje rečeno – hoće li ženki ili mužjaku biti bolje kraj vas.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...