Postupak protiv članova SRS neće nestati, oni će morati da se pojave pred sudijama

165

BEOGRAD – Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc izjavio je da će članovi Srpske radikalne stranke morati da se pojave pred sudom zbog optužbi za nepoštovanje Tribunala u Hagu, kao i da o tome nije razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

On je to rekao za N1 objasnivši da se čeka odluka po žalbi nezavisne tužiteljke protiv odluke Mehanizma, da se ovaj slučaj prebaci srpskom pravosuđu.

„Ono što uvek kažemo je da to pitanje neće nestati – oni će morati da se pojave pred sudijama u vezi sa navodnim zločinima koje su počinili. Ja mislim da postoji puno dobrih razloga zašto bi ovaj postupak trebalo da ostane u Hagu, i da je je situacija kao pre dve godine, kada je Tribunal još funkcionisao ne bi bilo sumnje da bi se ovaj proces vodio u Hagu“, rekao je Bramerc.

Kako je rekao, sada, sa Mehanizmom, koji ima ograničena sredstva i izmenjene nadležnosti u ovakvim slučajevima, sudije su odlučile onako kako su mislili da je najbolje za slučaj.

„Ukoliko, ipak, na kraju ovaj slučaj bude prebačen u Beograd, pažljivo ćemo pratiti kako se u njemu postupa. Ali, da sačekamo odluku, pa ćemo videti“, zaključio je Bramerc.

Haški tribunal u decembru 2015. optužio je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za zastrašivanje svedoka u postupku koji je pred Tribunalom vođen protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...