Skupštinska polemika preselila se u „Upitnik“

646

BEOGRAD – Atmosfera u Skupštini Srbije zavisi od vladajuće stranke, izjavio je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u.

Šešelj je ocenio da u Srbiji nema parlamentarne demokratije, jer su poslanici, kako je rekao, ograničeni na sve moguće načine i dodao da je „skandalozno da se poslanici novčano kažnjavaju nemilosrdno, a da se te pare daju u humanitarne svrhe što je cinično i strašno“.

„Mi smo imali jedan brz demokratski razvoj početkom 90-ih. Ona prva skupština koja je konstituisana 1991. godine bila je najdemokratskija, poslanici su neograničeno govorili i imali pravo da se javljaju za reč“, rekao je Šešelj.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da posle osam meseci jedan lider opozicije gostuje na RTS-u, na šta je voditeljka emisije Olivera Jovićević podsetila da je Obradović šesti put gost emisije „Upitnik“.

„Ne može samo opozicija da bude odgovorna za ponašanje u Skupštini, ako je opozicija odgovorna, vladajuća većina je još odgovornija. Ako nema debate na RTS-u onda rastu tenzije i morate osloboditi medije za sučeljavanje i u Dnevniku 2 dozvoliti da se čuje drugačije mišljenje“, rekao je Obradović i dodao da se niko iz vlasti nije izvinio javno za ponašanje prema političkim protivnicima.

On je rekao da se u Skupštini vrši nasilje nad opozicijom koja se guši i ne dozvoljava joj se da govori, već joj se oduzima reč.

Potpredsednica i poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović rekla je da se vlast jeste izvinjavala i navela da je ona 2016. na sednici Odbora za spoljnu politiku u Skupštini Srbije poslanici SRS-a Nataši Jovanović rekla da su „pozvani da glume majmune i zabavljaju narod“.

„To je bilo u žaru političke borbe kada sam se koleginici neprimereno obratila, emocije su uzavrele i uputila sam nakon toga izvinjenje i to je skupa lekcija za mene i jako mi je žao zbog toga“, rekla je Obradović i dodala da opozicija neće da prizna da ima izvinjenja vlasti.

Potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević je rekao da predstavnici opozicije okupljeni u Savez za Srbiju nemaju građane uz sebe i da to ne mogu ostvariti kroz nasilje.

„Oni (Savez za Srbiju) su se udružili, ne da bi bili alterantiva, već da bi politički preživeli“, rekao je Milićević i dodao da opozicija ne priželjkuje izbore iako govori o njima, već, kako je naveo, najavljuju bojkot izbora, ne zbog neregularnosti, već zbog slabe podrške birača.

Prema njegovom mišljenju „najveći medijski mrak“ vladao je u Srbiji kada su u njoj bili neki od članova Saveza za Srbije. Izbegao je da odgovori na pitanje voditeljke zašto SPS nije izašao iz Vlade u kojoj su nekada bili članovi tog saveza.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...