Funkcioneri podelili državni novac sa rodbinom „na ravne časti“

658

GADŽIN HAN – Opštinski funkcioneri Gadžinog Hana zloupotrebili su deo državnog novca, koji je bio namenjen za osnaživanje seoskih domaćinstava i zadržavanje mladih na selu i utrošili ga između sebe i podelili sa svojom rodbinom, piše „Blic“.

„Harač“ od projekta namenjenog sprovođenju mera populacione politike podelili su među sobom sekretar Skupštine opštine, pomoćnik predsednika opštine, opštinski većnik i dva oca i jedna majka. Proneveru veću od pola miliona dinara je tokom redovne kontrole utvrdila Državna revizorska institucija (DRI).

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku je u toku 2017. godine odobrio sredstva za 15 opština, pa tako i Gadžinom Hanu, koji se javio na konkurs navodeći da je za održivost njihovog kraja neophodno ulaganje u seoska domaćinstva.

Ovoj opštini dodeljeno je 15,9 miliona dinara, a sama opština je u ovom projektu učestvovala sa 2,8 miliona dinara. Kabinet je opštinarima odobrio novac prema projektu koji su kandidovali za potrebe seoskih domaćinstava i to kupovinu mašina, opreme, za rasade, stočarstvo, ali i populacionu edukaciju u oblasti reproduktivnog zdravlja i promociju zdravog materinstva. Opštinari su međutim, od ukupnog novca 561.000 dinara podelili „na ravne časti“.

Prema izveštaju DRI, 125.000 dinara dobio je sekretar Skupštine opštine za nabavku opreme u pčelarstvu, dok je pomoćnik predsednika opštine dobio 77.000 dinara za nabavku opreme. Opštinski većnik dobio je 136.000 dinara za nabavku sadnica jagoda.

Međutim, tu nisu stali, pa su nakon opštinskog rukovodstva, na red došle i njihove porodice. Tako je ocu predsednika Skupštine opštine dodeljeno 38.000 dinara za nabavku opreme, dok je još jedan otac, ovog puta jednog od većnika, takođe za nabavku opreme dobio 35.000 dinara. Pored očeva, pomoć je stigla i jednoj majci, doduše drugog opštinskog većnika, za nabavku umatičenih pčelinjih društava u iznosu od 150.000 dinara.

U Kabinetu za demografiju i populacionu politiku na čijem je čelu profesorka Slavica Đikić Dejanović kažu da su sredstva odobrena u najboljoj nameri za poboljšanje uslova života na selu, koja nažalost izumiru.

„Svi korisnici dodeljenih sredstava bili su u obavezi da ih strogo namenski troše. Kabinet nema mehanizme kontrole i ukoliko su utvrđene bilo kakve neregularnosti, nadležne institucije će reagovati u skladu sa ovlašćenjima“, rekli su u Kabinetu.

Međutim, zloupotreba novca iz projekta kojim treba da se osnaži selo, a mladi u njemu ostanu, nije jedina mahinacija koju je DRI ustanovila u ovoj opštini.

Proveravajući generalno poslovanje Gadžinog Hana tokom prošle godine, ustanovljeno je da je 750.000 dinara opština namenila za nabavku cevi za plastenike za petoro korisnika. Međutim, u opštinskoj dokumetaciji ne postoji evidencija (otpremnice) kojim bi se dokazalo da su oni i preuzeli opremu.

DRI je utvrdila i da su korisnici opštinskih subvencija u ukupnom iznosu od 300.000 dinara, kupili telad ali od svojih roditelja.

Ovo su samo neke od zloupotreba kojima se poslužila opština Gadžin Han kako bi, naravno, sebi i svojim najbližima obezbedila „nešto novca“.

U pokušaju da svoje malverzacije prikriju ili im zametnu trag, DRI je utvrdio i da opština nije ni kontrolisala, što joj je inače bila obaveza, korisnike kojima je davala novac, odnosno da li su sve ono na konto čega su dobili sredstva koristili u skladu sa predviđenom namenom. To je inače nešto što je opštinska obaveza, ali ona to nije uradila ni ove, ni prethodnih godina, što je takođe utvrdila DRI.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...