6 saveta za negu psa tokom hladnih dana

Miholjsko leto trajaće još koji dan, a zatim i nas i naše ljubimce očekuju hladniji dani, i prvi sneg, za koje je važno pripremiti se.

1.151

Kada se temperature spuste i sve nas iznenadi prvi sneg, važno je prilagoditi svakodnevnu rutinu psa novonastalim okolnostima.

Izbor adekvatne garderobe prvi je na listi prioriteta, ali o čemu još treba voditi računa?

Ovo su saveti stručnjaka o najboljim načinima nege pasa tokom hladnih jesenjih, i zimskih dana:

Pazite na šape, rep i uši

Šape, rep i uši pasa jesu najosetljiviji na hladnoću. Prvi korak za njihovu zaštitu svakako je da, ukoliko ste u mogućnosti, prilagodite termine dužih šetnji najtoplijim delovima dana.

Takođe, ako vaš pas često liže, i vlaži šape, obrišite ih i pre, a ne samo nakon šetnje.

Ukoliko primetite da je na šapama psa ostalo soli tokom snežnih dana, obavezno ih isperite po povratku iz šetnje.

Prilagodite dnevni unos kalorija

Kada se nivo aktivnosti psa značajno smanji, što je često tokom hladnijih dana, važno je tome prilagoditi i ishranu, tj. dnevni unos kalorija.

Sa druge strane, organizam troši kalorije kako bi se zagrejao, te je najbolje konsultovati veterinara, i odrediti dnevnu dozu hrane u odnosu na specifičnosti vašeg psa.

Osigurajte izvore toplote

Psi ponekad vole da se sklupčaju i ušuškaju neposredno pored izvora toplote u stanu. Obratite posebnu pažnju na osiguravanje ovih uređaja, jer ljubimci nisu svesni opasnosti koje mogu uslediti ukoliko zaspe blizu izvora toplote ili se upletu u razvučene kablove i obore grejno telo.

Ne zaboravite povodac

Tokom hladnih, vetrovitih, kišovitih ili ledenih dana, povećana je opasnost prilikom šetanja prometnim ili klizavim ulicama. Vidljivost je smanjena, a led ponekad sakriven pod snegom, te je izuzetno važno da psa držite ispred sebe na povocu tokom šetnje.

Vreme za kupanje i sušenje

Tokom hladnijih dana treba povećati interval između kupanja. Osim što kupanje isušuje njihovu kožu (kao i hladan vazduh), nakon tuširanja psa tokom hladnih dana treba ostaviti i više od 24 sata do polaska u narednu šetnju, pa čak i otvaranja prozora u stanu. Vlažna koža i hladan vazduh najgora su kombinacija po zdravlje vašeg ljubimca.

Povećajte aktivnost u stanu

Ako su parkovi tokom hladnih dana negostoprimljiva mesta, vaš dom i dalje ostaje siguran prostor za igru.

Upravo zbog toga važno je da naučite što više igara koje možete igrati sa psom u svom domu. Interaktivne igračke takođe mogu pružiti neophodnu mentalnu i fizičku stimulaciju psu i čuvati njegovo raspoloženje i zdravlje iako više vremena provodi u zatvorenom.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...