Cipras upozorava: I Hitler i Musolini su…

"Ultradesničari i nacionalisti imaju svoj plan", kaže predsednik grčke vlade

203

PARIZ – Fašizam i nacizam su nehumane ideologije, ali su moćne jer se oslanjanju na instinkte, a u uslovima rata instinkt preživljavanja nadjačava, poručio je danas na marginama Mirovnog foruma u Parizu premijer Grčke Aleksis Cipras.

„Ultradesničari i nacionalisti imaju svoj plan koji je jasan i bezvremen. Podeliti društvo, ciljati određene društvene grupe, kultivisati strah i prizvati nacionalni ponos koji se odnosi samo na odabrane. I Hitler i Musolini su se obraćali društvima sa problemima, gde su preovladavali strah i očajanje“, rekao je grčki premijer, ističući da je ono sa čime se suočavamo „istorijski deža vi“, prenosi ANA.

Cipras je dodao da je nakon rata među poraženima preovladao instinkt osvete i da je upravo to ono što su tadašnji demagozi iskoristili.

On je dodao da danas treba napraviti poređenje i boriti se, uprkos razlikama, za Evropu, jer „istorija ne može da čeka i kada se ponavlja, bude veoma surova prema nama“.

„Evropa je ponovo izgrađena nakon dva svetska rata, zasnovana na socijalnoj pravdi, zaštiti radnika, jednakosti polova, unapređenju infrastrukture, kao i miru i saradnju među narodima“, dodao je on.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...