Brnabić: Bićemo pobednici Četvrte industrijske revolucije ako…

488

BEOGRAD/BERLIN – Srbija i druge manje zemlje mogle bi da budu među pobednicima Četvrte industrijske revolucije ako iskoriste digitalizaciju da reformišu svoju upravu, obrazovni sistem i ekonomiju, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na Privrednom forumu u organizaciji lista Zidojče cajtung.

„Ako uspemo da podstaknemo kreativne industrije, bićemo pobednici Četvrte industrijske revolucije. Tu leži šansa mnogih zemalja kao što je Srbija, koje u starom svetu nisu bile produktivne ili konkurentne. One sada imaju šansu da ulaganjem u obrazovanje i u razvoj nauke i istraživanja postanu pobednice u budućnosti“, rekla je Brnabić na panelu „Digitalna Evropa: vizija tri zemlje“.

Navela je da je prioritet njene vlade digitalizacija i da tu pre svega misli na „tri ključne stvari, na tri E“: e-upravu, odnosno digitalizaciju javnog sektora, e-obrazovanje, odnosno digitalizaciju obrazovanja i na ekonomiju.

Ona je rekla da digitalizacija jača institucije, a time i vladavinu prava, i kao primer navela uvođenje elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji. Time je, kako je rekla, iskorenjena korupcija u tom procesu jer „više ne postoji nijedan fizički kontakt“ u kojem neko može da ponudi mito.

 

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...