Janković: Korak smo od paljenja knjiga

227

BEOGRAD – Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković izrazio je danas solidarnost sa karikaturistima Predragom Koraksićem i Dušanom Petričićem i ocenio da je uklanjanje njihovih karikatura iz biblioteke u Lazarevcu „korak do paljenja knjiga nepodobnih autora na raskopanim trgovima naših gradova“.

„Srbija je okupirana mrakom, i samo čiste i velike ideje mogu da je mraka oslobode, a ljudima vrate nadu u budućnost. Niko od nas nema pravo da bude iznenadjen ni ovim, ni onim što će uslediti ako se ne okrenemo osnovnim ljudskim i političkim vrednostima – slobodi, pravdi, ravnopravnosti, ljudskim pravima, vladavini prava i demokratiji“, naveo je on.

Janković je u pisanoj izjavi rekao da se solidariše sa Koraksićem i Petričićem, kao i svim ljudima koji danas „biraju njihov britki um, a ne ruglo tabloida“.

Pokret „Novi optimizam“ ranije je saopštio da su lokalne vlasti u Lazarevcu naredile uklanjanje karikatura Petričića i Koraksića iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“.

Izložbu su organizovali, kako se dodaje u saopštenju, biblioteka i udruženje „Novi Optimizam“ u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...