Pogledajte, kako najjeftinije da se grejete ove zime

450

BEOGRAD – Većina porodica nije menjala način zagrevanja domaćinstva, ali svaka je pravila računicu kako da smanji te troškove.

Analiza Agencije za energetiku pokazuje da će i ove godine najpovoljnije biti grejanje na gas ili drva. S druge strane, „najhladnije“ za kućni budžet biće u onim domovima u kojima se koristi lož-ulje, koje je za godinu dana poskupelo čak 40 odsto, prenosi eKapija.

Za čitavu sezonu domaćinstva koja se greju na drva odvojiće između 37.500 do 61.000 dinara.

Toliko para potrebno je za grejanje 60 kvadrata 180 dana u toku grejne sezone.

Najmanje će izdvajati građani u delovima Srbije koja se inače masovno greju na ugalj, pa je kubik od 4.000 do 4.550 dinara. Veće troškove imaće oni koji ogrevno drvo plaćaju i više od 6.250 dinara po metru kubnom. Oni koji koriste pelet odvajaće oko 60.000 za sezonu, nešto malo manje nego lane. U odnosu na prošlu zimu pelet je sada jeftiniji oko osam odsto.

„Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zime treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža“, ističu u Agenciji za energetiku.

Zimska sezona je u stanu od 60m2 moći će da se pregura sa 48.000 dinara. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44%, tako da oni izbnose oko 69.000 dinara, prenosi eKapija.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...