Dobrodošli u budućnost: Prvi telefon uspešno povezan na 5G mrežu

Ovo je samo eksperiment, ali uskoro će biti realnost

309

Imamo prvog! Američki telekom konglomerat Verizon saopštio je danas da je u partnerstvu sa Motorolom, Samsungom i Qualcommom obavio prvi prenos podataka putem 5G mreže na telefonu na komercijalnoj mreži 3GPP 5G New Radio (NR).

Ovaj probni prenos obavljen je na telefonu Moto Z3 sa 5G moto modtm, prvim svetskim telefonom koji se može unaprediti na 5G, i to u gradu Providens, u američkoj državi Roud Ajlend. Ovo je isti telefon koji će korisnici moći da koriste kada 2019. godine počne komercijalna upotreba 5G mreža.

„U poslednje dve godine smo konstantno predvodili svet u 5G inovacijama, a u to ubrajam i pokretanje prvog svetskog komercijalnog 5G servisa. Ovaj uspešni test sa pravim smartfonom još više povećava našu prednost u odnosu na ostale. Bićemo prvi koji će na našim mrežama u 2019. ponuditi korisnicima telefone koji se mogu nadograditi na 5G“, rekao je potpredsednik Verizona.

Kompanije su obavile nekoliko testova putem 5G konekcije, među kojima su i „surfovanje“ internetom i obavljanje video-poziva, a svaka kompanija učestvovala je svojim hardverskim rešenjima.

„Ovaj test nas privodi i korak bliže unapređenju brzine i konektivnosti koja će uticati na sve aspekte našeg svakodnevnog života. 5G će biti transformacioni skok u bežičnim tehnologijama i uzbuđeni smo što smo deo toga“, rekao je Shakil Barkat, potpredsednik globalnog razvoja u Motoroli.

Za sada nemamo informacije o razvoju 5G mreže u Srbiji, ali pamtimo svi koliki skok je bio 4G sa 3G. Da ne pominjemo mračne dane „E“ i „H“…

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...