Brnabić novinaru DW: Nije korektno da omalovažavate naše uspehe

190

BERLIN – Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je danas u Berlinu intervju za emisiju „Zona konflikta“ na radiju Dojče vele, a uprkos provokativnim pitanjima novinara, premijerka je istrajala u nameri da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju e-Uprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije iako je pre nekoliko godina bila na ivici bankrota.

Novinar Tim Sebastijan je prilično agresivno konstatovao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je EU dosta Srbije.

Novinar je upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana, premijerka je oštro odgovorila:

„Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije u redu“.

Novinar DW je nastavio da insistira da je premijerka u jednom trenutku morala da ga pita:

„Jel mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom“?

Voditelju to nije bilo dovoljno. Insistirao je da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv. nezavisnog Kosova.

„Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči“. „Da, to jesam rekla“

„Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, o čemu Vi pričate?!“

„Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana“.

Na pitanje novinara da li se reforme sprovode zbog novca iz EU fondova, premijerka je odgovorila da Srbija koristi novac iz pristupnih fondova a deli sa EU iste vrednosti, dodajući da reforme sprovodi zbog građana.

Premijerka u razgovoru sa novinarom koji je sve vreme postavljao provokativna pitanja, nije dozvolila da iznosi neproverene informacioje o Srbiji.

Voditelj je tako insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid insistirajući na tome da su međunarodne institucije rekle da se genocid desio.

„Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srerenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje“, glasio je odgovor premijerke Srbije.

Upitana da li je Srebrenica crvena linija preko koje se neće preći i da se time prekraja istorija, premijerka je rekla da niko ne prekraja istoriju. „Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću – u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince…“

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovaža uspehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene, te poručila:

„Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...