Ovu stvar ne moramo da nagađamo oko S10: biće znatno brži!

Za razliku od glasina, ova vest dolazi direktno sa izvora

207

Nikako da dočekamo taj Samsung Galaxy S10, za koji neki govore da će biti najbolji mobilni telefon svih vremena. Iako ima mnogo nepoznanica, tipa da li će telefon imati džek za slušalice ili notch, jednu stvar znamo i to iz samog izvora.

Novi Samsungovi telefoni trebalo bi da budu znatno i osetno brži i da troše manje struje, zahvaljujući novom hardveru, odnosno tome što će kompanija, kako je sama najavila, početi da proizvodi čipove sa hardverom namenjenom isključivo operacijama veštačke inteligencije (AI).

Najveći svetski proizvođač telefona priključuje se tako ekipi kompanija koje će na svojim uređajima imati hardver posvećen samo mašinskom učenju. Procesor Exynos 9 Series 9820, koji će skoro sasvim sigurno biti korišćen u željno iščekivanom Galaxy S10 telefonu, ima zaseban hardver za neuronsko mašinsko učenje (NPU), za koji kompanija tvrdi da je sedam puta brži od AI performansi na S9 i njegovom 9810.

NPU služi za ubrzavanje AI zadataka.

Huawei je postao prvi proizvođač čipova koji je najavio procesor sa NPU kada je prošle godine otkrio Kirin 970. Ubrzo je usledio Apple sa A11 Bionic. Obe kompanije nastavile su u istom pravcu ovogodišnjim Kirin 980 i A12 Bionic, koji su i čipovi od sedam nanometara.

Sa druge strane, S9 i bukvalno svi flagship Androidi koriste Snapdragon 845 kompanije Qualcomm, koja ne pravi još zaseban hardver za AI, ali tvrdi da je ova generacija procesora, sa svojom kombinacijom DSP, CPU i GPU donosi tri puta boljeperformanse nego prethodni 835.

Samsung tvrdi i da četvrta generacija jezgara procesora Exynos 9820 donosi 20 odsto pobošljanja konvencionalnim jednojezgarnim performansama, kao i 15 odsto za operacije sa više jezgara. Drugim rečima, to je 40 odsto bolja efikasnost. Što se tiče GPU-a, sa novim hardverom to su 40 odsto bolje performanse ili 35 odsto bolje korišćenje struje.

Samsung tvrdi da će Exynos 9820 biti spreman za masovnu proizvodnju do kraja godine, što znači da će biti spreman za lansiranje Galaxy S10, koje se očekuje krajem februara. Ostaje nam da vidimo da li će se Qualcomm uključiti u trend i početi da pravi zaseban hardver za AI.

Nadamo se samo da ovi novi Samsungovi telefoni neće koštati kao i polovni automobili.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...